Setari Cookie-uri

Rolurile aditivilor alimentari si E-urile bune din alimente!

Mancatul pare ca a devenit cea mai periculoasa activitate umana si incepi sa te intrebi cum se face ca speranta de viata este in continua crestere cand este clar ca mancarea nu mai este ca altadata.

Se vorbeste foarte mult in ultima vreme despre aditivii alimentari. Ne sunt prezentate liste cu E-urile „rele”, „specialistii” ne avertizeaza ca trebuie sa stam intotdeauna cu ochii pe etichete. Sa fim vigilenti cand vine vorba de E-108, in schimb E-146 este bun etc.

Mancatul pare ca a devenit cea mai periculoasa activitate umana si incepi sa te intrebi cum se face ca speranta de viata este in continua crestere cand este clar ca „mancarea nu mai este ca altadata”.

Ce sunt pana la urma aceste substante care suscita atat interes? Aditivii alimentari sunt substante folosite in industria alimentara cu scopul de a proteja integritatea produselor pe tot parcursul termenului lor de valabilitate, de a da culoare, gust, elasticitate, de a lega apa si grasimile , de a da un gust mai bun alimentelor.
Foarte multi aditivi alimentari provin din surse minerale sau vegetale, iar unii dintre acestia sunt nutrienti esentiali (spre exemplu, aproape toate vitaminele sunt aditivi alimentari avizati in acest sens de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor).

Citește și:

„Aditivii alimentari joaca un rol important in lantul alimentar modern. In zilele noastre, oferta de produse alimentare este deosebit de variata, iar consumatorii cer si mai multa varietate a produselor, precum si standarde ridicate de siguranta alimentara si proprietati nutritive la preturi convenabile. Indeplinirea acestor asteptari ale consumatorilor poate fi realizata numai prin folosirea tehnicilor moderne din industria alimentara, care includ si folosirea aditivilor alimentari dovediti eficienti si siguri ca urmare a unor indelungi testari”, spune dr. Ing. Gabriela Berechet, specialist in industria alimentara.

Aditivii alimentari joaca o varietate de roluri fara de care stilul de viata modern nu ar fi posibil. Alimentele sunt supuse pe parcursul ciclului lor de viata mai multor modificari de mediu, cum ar fi schimbari de temperatura, procesul natural de oxidare, expunerea la microbi, toate acestea putand duce la alterarea compozitiei initiale a alimentelor si pot pune in primejdie sanatatea consumatorilor. De asemenea, variabilitatea compozitiei chimice initiale a alimentelor materii prime nu permite o standardizare a caracteristicilor produselor finale. „Aditivii alimentari joaca un rol cheie in pastrarea proprietatilor alimentelor, mentinand alimentele sigure pentru consum, bogate in nutrienti si apetisante”, declara la randul sau doamna doctor Camelia Parvan, specialist in nutritie.

Citește și:

Folosirea aditivilor alimentari este foarte atent reglementata, industria alimentara, alaturi de cea farmaceutica, fiind printre cele mai reglementate si monitorizate in intreaga lume.

Exista mai multe categorii de aditivi alimentari:

• Antioxidantii– acestia prelungesc durata de valabilitate a alimentelor, impiedicand oxidarea (ex. rancezirea grasimii, schimbarea culorii). Multi antioxidanti sunt vitamine – vitamina C, vitamina E, vitamina A-betacarotenul, care sunt antioxidanti naturali.

Vizionare placuta


Kudika
28 Octombrie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.