Setari Cookie-uri

Rolurile aditivilor alimentari si E-urile bune din alimente!

Mancatul pare ca a devenit cea mai periculoasa activitate umana si incepi sa te intrebi cum se face ca speranta de viata este in continua crestere cand este clar ca mancarea nu mai este ca altadata.

• Stabilizatorii, stabilizeaza, conserva sau intensifica culoarea existenta a alimentelor .
• Indulcitorii – acestia permit inlocuirea zaharului in unele produse, reducand continutul caloric si glucidic al acestora si permitand consumul acestora si de catre persoanele cu restrictii la zaharuri asa cum sunt diabeticii dar si a persoanelor cu dieta controlata.

Prin urmare, aditivii alimentari sunt indispensabili stilului modern de viata, iar renuntarea la acestia ar ridica grave probleme de alimentatie si de sanatate.

Aditivii alimentari, o lunga traditie

In plus, aditivii alimentari au fost folositi de catre oameni de mii de ani. Inca din preistorie, oamenii au invatat sa foloseasca sarea si fumul pentru a conserva alimentele, precum si enzimele care se gasesc in viscerele animalelor pentru a transforma laptele in branza. In antichitate, romanii sau egiptenii foloseau colorantii alimentari si aromele pentru a prepara mancarea, substante care deseori erau extrem de scumpe si numai aristocratia si le putea permite.
De asemenea, aditivii alimentari au fost intotdeauna folositi in bucataria traditionala: de la otetul folosit pentru muraturi si salicilatul pentru conserve, pana la utilizarea drojdiei, a colorantilor naturali sau a agentilor de ingrosare (amidon) pentru sosuri.

Citește și:

Originile aditivilor alimentari

„Multi dintre acesti aditivi alimentari sunt obtinuti din surse naturale (animale, vegetale sau minerale: oase, carne, cartilagii, fructe si alge marine, seminte, legume, sare)”, precizeaza Gabriela Berechet.
Alti aditivi alimentari sunt obtinuti din ingrediente identice cu cele din natura: antioxidantii precum acidul ascorbic (vitamina C), tocoferolii (vitamina E) din uleiurile vegetale, anumiti coloranti asa cum sunt carotenoizii care se regasesc pe cale naturala in fructe si legume, precum si acidul citric (derivat din citrice).
Exista de asemenea aditivi alimentari care provin din surse naturale modificate de catre oamenii de stiinta pentru a putea fi folosite in industria alimentara: emulsificatorii, care sunt derivati din materii vegetale, acizii organici, agentii de ingrosare (amidon modificat), celuloza, anumiti indulcitori precum sorbitolul si malitolul.
In fine, exista si aditivi alimentari pentru care nu exista alternative in natura, aditivi precum anumiti antioxidanti si coloranti.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Octombrie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.