Mancatul pare ca a devenit cea mai periculoasa activitate umana si incepi sa te intrebi cum se face ca speranta de viata este in continua crestere cand este clar ca mancarea nu mai este ca altadata.
• Colorantii – asigura si mentin culorile specifice alimentelor. Cei mai multi coloranti provin din surse vegetale si animale – carotenoizii, cochinealul, anato, clorofile etc.
• Emulsificatorii – permit amestecul apei cu grasimile, precum si omogenizarea amestecului, reduc vascozitatea anumitor produse (ciocolata) sau mentin gradul de aerare a unor produse (frisca, inghetata)
• Enzimele – sunt catalizatori naturali care traiesc in toate organismele vii. Sunt proteine care declanseaza sau acceleaza anumite procese chimice – cu ajutorul lor se face branza, iaurtul, painea, berea etc.
• Potentiatorii de aroma precum monoglutamatul de sodiu dar si acidul glutamic, acidul inozinic, si 5’ribonucleotidele – acestia dau gustul delicios mancarii. Monoglutamatul monosodic a fost descoperita de catre cercetatorul japonez Kikunae Ikeda si se gaseste in mod natural in branzeturi, sosuri de carne, peste, soia si stridii, conferind mancarii aroma inconfundabila.
• Conservantii – Au rolul cel mai important, impiedicand alterarea mancarii si pastrarea proprietatilor sale nutritionale. Fara folosirea acestora, oamenii pot risca sa dezvolte toxinfectii alimentare ca botulism sau salmonela, hepatite. Unii conservanti, asa cum sunt acidul acetic sau dioxidul de sulf se folosesc de sute de ani.
- Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice.
- Mirela Zeța, celebra actriță din Mondenii, s-a căsătorit în mare secret: Mi-am întâlnit iubirea salvatoare...
- Johnny Depp, găsit inconștient într-o cameră de hotel din Budapesta. Trupa sa a anulat mai multe concerte
- Gestul emoționant făcut de Cillian Murphy pentru soția sa, după câștigarea Oscarului: Vă iubesc atât de mult...