Setari Cookie-uri

Primul ajutor de... Revelion!

Mergand pe principiul ca o data in an ne este permis orice, noaptea de revelion devine numai buna pentru orice dorinta, rebeliune sau exces. Masa plina cu mancaruri si bautura, prietenii alaturi, ce mai, atmosfera numai buna de distractie si intrecut masura. Se spune ca asa cum ne merge in noaptea de Revelion, asa ne va fi tot anul, insa poate unele persoane ar trebui sa spuna Doamne Fereste!.

Primul ajutor: este necesar sa intervenim atunci cand pacientul se afla fie in stare de incostienta, fie cand desi pare treaz, nu mai are control asupra faptelor sale, devine violent sau nu mai poate sta in picioare. Fata este rosie, pulsul accelerat, prezinta hipertensiune arteriala, halena specifica (respiratia miroase a alcool), respiratia este rapida.

Acesti pacienti prezinta un risc crescut de a voma, iar daca sunt intinsi pe spate isi pot inspira vomismentele, acest fapt ducand la aparitia unor complicatii pulmonare foarte grave pentru ca sucul gastric este prea acid pentru a putea fi suportat de tesutul pulmonar in cazul inspirului. De aceea pacientul trebuie asezat in pozitia de siguranta care este urmatoarea: pacientul se pune culcat pe o parte (indiferent care) cu piciorul de deasupra indoit si cu mana de dedesubt sub cap (aceasta pentru mai multa stabilitate). Pacientul se lasa in aceasta pozitie si se cheama salvarea, raportandu-se starea pacientului (constient/ inconstient), date personale daca reusiti sa faceti rost, momentul in care a intrat in coma daca ati fost de fata si motivul intrarii in starea de inconstienta (consumul de alcool).

Citește și:

Primul ajutor in caz de cazaturi

Din cauza timpului rece si alunecusului de pe drumuri incidenta cazaturilor pe timp de iarna este foarte mare.

Primul ajutor: Fracturile. Acestea se umfla si imobilizeaza membrul respectiv. Luxatiile prezinta si ele motiv de prezentare cat mai rapida la medic. Se spune ca o luxatie nu trebuie sa prinda rasaritul soarelui, adica a doua zi, caci deja interventia medicala este tarzie si membrul nu mai poate fi restabilizat. Echimozele (vanataile) de obicei nu se trateaza, ele vindecandu-se in acelasi ritm indiferent daca se face vreun tratament sau nu. Atentie insa, o echimoza ceva mai mare, rosiatica si care se umfla poate fi de fapt un hematom (o acumulare de sange in tesuturi) care necesita tratament medical.

Persoana in cauza trebuie sa se prezinte la medic. Daca este o fractura grava, aceasta se poate imobiliza cu atele (un fel de bete care tin osul) sau ceva confectionat care sa aiba acelasi efect. Nu incercati sa reduceti (sa refaceti) fracturi sau luxatii, puteti face mai rau, puteti prinde intre segmente vase sau nervi pe care ii compromiteti definitiv. Imobilizarea pe atele este suficienta, dupa care va prezentati la medic. Ii puteti administra un analgetic (medicament care calmeaza durerea) pacientului ca sa diminueze durerea si eventual un antiinflamator ca ibuprofen, unguente specifice ca diclofenac, Ben-gay etc.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Decembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.