Setari Cookie-uri

Primul ajutor de... Revelion!

Mergand pe principiul ca o data in an ne este permis orice, noaptea de revelion devine numai buna pentru orice dorinta, rebeliune sau exces. Masa plina cu mancaruri si bautura, prietenii alaturi, ce mai, atmosfera numai buna de distractie si intrecut masura. Se spune ca asa cum ne merge in noaptea de Revelion, asa ne va fi tot anul, insa poate unele persoane ar trebui sa spuna Doamne Fereste!.

Primul ajutor in hemoragii

Hemoragiile, adica sangerarile, pot sa apara din diverse motive: cazaturi, taieturi etc. La orice sangerare se face de obicei compresie pe zona lezata cu un tifon curat timp de cateva minute, apoi se opreste sangerarea. In cazul hemoragiilor abundente, cand pacientul sangereaza in jet ori are sange de culoare rosu deschis, aprins si sangerarea nu s-a oprit in decurs de cateva minute, chemati urgent ambulanta si acordati primul ajutor dupa cum va indicam mai jos. In cazul hemoragiilor interne pacientul prezinta alterare rapida a starii generale, scadere brusca a tensiunii, imposibilitatea de a sta in picioare, stare de lesin, tegumente palide, reci, iar daca ii analizam corpul putem observa (sau nu) zone mari vinetii. Si aceasta situatie reprezinta o urgenta medicala.

In cazul hemoragiilor externe primul ajutor se acorda astfel:
- daca au avut loc la nivelul membrelor, se va monta un garou (un elastic sau fasa care inconjoara total si strange membrul) desupra ranii, la baza membrului. Daca leziunea este la distanta mai mare (spre exemplu pe gamba) se mai monteaza un garou la 10-20 cm deasupra leziunii. Pe rana se va pune un tampon si se va infasura strans o fasa.
- Daca hemoragia este pe os (cap, tibie, brat etc) se va tine presiune cu un tampon direct pe leziune, presand-o practic intre mana (mana celui care acorda ajutorul) si os (al pacientului).
- Daca este hemoragie nazala, nu se pune pacientul culcat cu mana in sus, caci nu are nicun efect. Pur si simplu se preseaza nara respectiva timp de 3-5 minute, dupa care se curata sangele coagulat. Pacientul poate sta in ce pozitie doreste, cel mai comod este pe scaun.
- In cazul hemoragiilor interne orice prim ajutor este de competenta medicala.

Citește și:

Primul ajutor in arsuri

Arsurile survin in urma unor accidente, de exemplu pot fi arsuri cu petarde (de obicei grave) sau in bucatarie. Copiii sunt cei mai expusi, la fel si femeile din bucatarie. Insa arsurile pot sa apara si in cazul persoanelor care prezinta risc la locul de munca spre exemplu. Arsurile pot fi cauzate de foc, de explozie (petrade de exemplu), de lichide fierbinti, de metale incinse, pot fi arsuri chimice, electrice etc. Se recomanda prezentarea la medic.

Vizionare placuta


Kudika
30 Decembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.