Setari Cookie-uri

Povestea mea: Cum am renuntat eu la tigari!

Trebuie sa va spun povestea mea, fiindca renuntarea la fumat mi-a adus atat de mult bine in viata incat as vrea ca macar una din persoanele fumatoare care imi vor citi povestea sa... renunte si ea.

Trebuie sa va spun povestea mea, fiindca renuntarea la fumat mi-a adus atat de mult bine in viata incat as vrea ca macar una din persoanele fumatoare care imi vor citi povestea sa... renunte si ea.

renuntarea la tigari M-am apucat de fumat la varsta de 14 ani, fac parte din generatia copiilor “cu cheia de gat”, astfel ca tata si mama, oameni simpli dealtfel, lucrau de dimineata pana seara ca sa asigure un venit suficient pentru un trai decent. Astfel ca eu si surioara mea am crescut care pe unde a putut, incercand inca de mici sa ne creem un sistem de valori si etichete morale. Poate d-asta ma si enervez cand aud pe strada oameni rastinud-se la niste copii zbenguiti si afirmand in gura mare: “Tineretul din ziua de azi!”. Nu ma pot abtine sa nu le replic: “dar tineretul asta din ziua de azi cine l-a crescut domn’le? Nu voi? Ei sunt doar niste copii care ar trebui indrumati, ci nu lasati la voia intamplarii!”. Incetez sa mai povestesc detaliile, stiu ca nu sunt singura care a crescut astfel, jucandu-se in fata blocului cu altii copii mai mari sau mai mici, noi definind practic aceasta generatie a “cheii de gat” despre care vorbeam mai sus.

Citește și:

Asadar, la 14 ani m-am apucat de fumat pentru ca in liceul la care intrasem (culmea, unul de renume, din care ies copiii destepti care urmeaza facultati bune) mai toti colegii fumau. Dupa ore ne duceam la un club care avea si biliard si se afla imediat langa liceul nostru, asadar acolo ne pretreceam cateva ore in fiecare zi, dupa care ajungeam acasa, ne faceam temele, iar seara urma o alta tura de stat cu prietenii, in fata blocului. Si prietenii din fata blocului incepusera sa fumeze, asadar, la varsta cand influentarea atinge maximul si probabil iti manifesti “instinctul de turma” ca niciodata mai bine, m-am gandit ca as fi foarte interesanta daca as fuma, ce mare m-as da eu cu o tigara in gura, erau si ieftine si mi le puteam permite din banii pe care mi-i dadea mama sa-mi iau de mancare la liceu, asa ca... m-am apucat.

Totii fumatorii stiu ce inseamna sa fii dependent de pofta de tigari, sa te trezesti cu gandul la ele, sa nu poti bea o cafea fara sa nu le inspiri fumul, sa nu termini bine o portie de sex ca deja parca ai vrea sa arzi una si asa mai departe. Din pacate urmarile negative ale fumatului se instaleaza atat de lent, incat nu le observam, dar dupa aproape 15 ani de fumat, cand renunti la ele, aproape ca te simti renascut. Si chiar vorbesc serios. Dintii mi se ingalbenisera si mi se cariasera, prietenii i-am ales astfel incat sa fumeze, caci nefumatorii nu prea ma suportau, la birou facusem deja gasca fumatorilor (mai exact ne strangeam toti din firma, caci vreo 4-5 nu fumau), pretul lor crescuse (slava Cerului, nu cat a crescut acum), sport nu prea mai puteam face, oboseam din orice. Gura are un miros specific, cand am fost la stomatolog a trebuit sa fac o rezctie apicala si mi s-a vindecat foarte urat gingia pentru ca aveam atrofiata mucoasa bucala de la fumat, asa ca am facut alte tratamente pentru revenirea ginegiei. Raceam destul de des, dar in sensul ca mi se tot umflau amigdalele, dieta o dadusem peste cap, e greu sa slabesti cand esti fumator, pe cuvant de onoare. Cum m-am lasat, in ciuda povestilor care spun ca te ingrasi de la fumat, la doua luni dietele incepusera sa-si faca efectul desi cred ca le tot incercam de aproape 8 ani... In strainatate cand mergeam aveam o problema, trebuia sa gasesc localuri pentru fumatori. In vizite deasemenea faceam frigul prin balcoane (iarna, evident, asta ma deranja cel mai tare) ca sa pot sa-mi savurez tigara, daca pot spune astfel. Casa mea miroasea mereu oribil de la scrumierele lasate peste tot si peretii imbacsiti pentru ca fumam la televizor. Iar sanatatea... din ce in ce mai proasta. Ziceam ca odata cu varsta si sanatatea scade, desi alte vicii in afara tigarilor n-am avut niciodata.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
11 Ianuarie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.