Bolile cardio-vasculare au prins avant intre celelalte afectiuni, ocupand unele din locurile de top in randul frecventei, dar si al mortalitatii. Ceea ce este imbucurator consta in faptul ca aceste boli de natura cardio-vasculara pot fi prevenite si este important sa cunoasteti care sunt acei factori de risc care va expun in fata acestor afectiuni atat de des intalnite in randul oamenilor.

13 factori de risc pentru bolile cardio-vasculare: Afla daca ii prezinti!

Factorii care predispun la afectarea inimii, dar si a vaselor, sunt strans legati de stilul de viata, putand fi astfel usor de prevenit.

1. Colesterolul crescut este unul din factorii principali ai aterosclerozei. Incepandand cu varsta de 20 de ani se recomanda verificarea colesterolemiei la fiecare 5 ani. 2. Istoricul familial. Daca in familie exista persoane cu boli cardio-vasculare, se considera ca factorul ereditar este important si astfel creste riscul ca descendetii sa faca boli cardio-vasculare. 3. Fumatul. Fumatul creste coagularea sangelui, frecventa sangelui, creste tensiunea, scade rezistenta vaselor, astfel predispune la boli cardio-vasculare. 4. Cresterea tensiunii arteriale anunta instalarea bolii cardio-vasculare si poate exista pe fondul unei colesterolemii crescute (concentratie mare de colesterol in sange). 5. Stilul de viata sedentar. 6. Varsta. Se considera ca odata cu inaintarea in varsta creste si riscul de boli cardio-vasculare atat datorita bolilor asociate, cat si proceselor de senescenta (imbatranire). Barbatii prezinta risc crescut de boli cardio-vasculare dupa 45 de ani, iar femeile dupa 55 de ani, cand s-a instalat menopauza si nivelul estrogenilor din organism a scazut considerabil, acestia jucand si rol protectiv cardio-vascular. 7. Indicele de masa corporal mai mare de 25. IMC reprezinta raportul dintre greutatea unei persoane masurata in kilograme si patratul inaltimii masurata in centimetri. Cu cat acesta este mai mare de 25, cu atat riscul pentru boli cardio-vasculare creste. IMC intre 25 si 29.9 este considerat supraponderal si IMC peste 30 apartine deja sferei obezitatii. 8. Sindromul metabolic reprezinta deasemenea risc pentru bolile cardio-vasculare, precum si risc de diabet sau infarcte (cardiace, cerebrale etc.).

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: