Se spune ca cea mai grea lupta e cea cu tine insuti. Si parca cel mai bine se aplica aceasta afirmatie cand vine vorba de renuntarea la fumat. Parca de la orice te-ai putea abtine, mai putin de la o tigara. Iti propunem cateva idei pe care le poti urma in lupta contra tigarilor.

1. Nu tine secret Spune tuturor celor din jurul tau, familiei, prietenilor si colegilor, ca ai decis sa renunti la tigari. Roaga-i de asemenea sa incerce sa te opreasca daca vei avea vreodata tentativa de a fuma dincolo de limitele pe care ti le-ai impus, poate incercarile lor vor da roade.

2. Alege metoda prin care vrei sa renunti Ai posibilitatea de a renunta treptat sau de a renunta brusc. Renuntarea treptata la tigari se recomanda marilor fumatori care prezinta si dependenta fizica fata de nicotina, in rest insa, cei care fumeaza sub doua pachete de tigari pe zi pot renunta brusc la fumat, prezentand in special dependenta psihica. Daca te hotarasti sa renunti treptat, stabileste clar cate tigari ai voie pe zi, cate scazi la cate zile.

3. Foloseste inlocuitorii de nicotina Daca nu mai suporti lipsa nicotinei poti folosi diversele produse prin care consumi nicotina fara sa fumezi, ca: - Plasturii nicotinici; - Gumele cu nicotina; - Tigara electronica etc.

4. Evita inlocuirea fumatului cu obiceiul de a rontai Lipsa tigarii trebuie inlocuita cu ceva, poti tine un pix in mana, poti desena ceva, iti poti gasi rapid o activitate, insa nu inlocui tigara cu obiceiul de a rontai, caci altfel vei afirma si tu ulterior ca renuntarea la fumat ingrasa.

5. Evita consumul de alcool Alcoolul creste pofta de tigara, oboseste ficatul in metabolizarea nicotinei si totodata are efect de dezinhibitie, astfel ca propriile reguli impuse nu vor mai functiona, inclusiv cele legate de... tigari.

6. Fa curat in casa si la locul de munca Acasa, dar si la locul de munca trebuie sa fie aer proaspat, parfumat si sa lipseasca cu desavarsire scrumiera sau bricheta. Altfel mirosul de fum precum si prezenta obicetelor folosite in timpul fumatului nu vor face altceva decat sa-ti aminteasca de tigari si de... gustul si mirosul acestora.

7. Fa-ti timp de sport Daca vrei sa rezisti fara prea mult chin atunci fa-ti un program de sport de o ora pe zi care sa includa exercitii dinamice, rapide, antrenante, precum si alergarea. Astfel vei usura detoxifierea organismului de nicotina si creierul va incepe sa-ti ceara din ce in ce mai putin din aceasta substanta nociva. Totodata ajuti si plamanii sa “se curete” mai repede.

8. Umbla putin si la... dieta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: