Setari Cookie-uri

Gras si frumos un MIT

Obezitatea este inamicul public numarul 1, remarca un distins profesor de sanatate publica din Statele Unite, dr.R Carmine. Intr-adevar, vorbim de o boala pandemica care afecteza toti oamenii, de la adulti, batrani, tineri pana la copii. Oricine isi poate da seama ca ea reprezinta o problema, fie si numai rotindu-si ochii in jur. Numarul de persoane care sufera de exces ponderal este impresionant, si continua sa creasca. Din pacate modul traditional de perceptie a problemei (gras si frumos, cu conotatia mai mult sau mai putin subconstienta: si sanatos, si mai mult, mai bine pozitionat pe scara economica si sociala, un om cu greutate), ne impiedica pe multi dintre noi sa admitem ca obezitatea reprezinta o problema de sanatate individuala, si devine din ce in ce mai mult o disfunctie sociala.

Articol scris in exclusivitate pentru cititorii Healthy.ro de D-nul Rubin Munteanu medic primar chirurgie CMU.

doctor Rubim Munteanu Obezitatea este inamicul public numarul 1, remarca un distins profesor de sanatate publica din Statele Unite, dr.R Carmine. Intr-adevar, vorbim de o boala pandemica care afecteza toti oamenii, de la adulti, batrani, tineri pana la copii. Oricine isi poate da seama ca ea reprezinta o problema, fie si numai rotindu-si ochii in jur. Numarul de persoane care sufera de exces ponderal este impresionant, si continua sa creasca. Din pacate modul traditional de perceptie a problemei („gras si frumos”, cu conotatia mai mult sau mai putin subconstienta: si sanatos, si mai mult, mai bine pozitionat pe scara economica si sociala, un om “cu greutate”), ne impiedica pe multi dintre noi sa admitem ca obezitatea reprezinta o problema de sanatate individuala, si devine din ce in ce mai mult o disfunctie sociala.

Citește și:

OBEZITATEA INFANTILA SAU O GENERATIE MAI PUTIN SANATOASA
De o deosebita gravitate este obezitatea infantila. In Romania, numarul copiilor obezi inscrisi in invatamantul primar s-a dublat in ultimii 8 ani, dupa cum ne anunta un raport al Institutului pentru Sanatate Publica. Evolutia pe termen lung a excesului ponderal la copil este nefavorabila, acesti copii devenind cu mare probabilitate (80%) adolescenti, si ulterior adulti obezi. Mai mult, ei se gasesc la debutul unei inlantuiri de probleme grave de sanatate, cum ar fi depistarea precoce a diabetului de tip II, cu un prognostic mult mai nefavorabil decat in cazul aparitiei lui la maturitate, asociat cu complicatii severe cardiace, accidente vasculare, boli renale, aparute la varste relative tinere. In lipsa unor masuri eficiente, menite sa controleze aceasta situatie, ne gasim probabil pentru prima data in fata unei generatii mai putin sanatoase si cu speranta de viata mai mica decat cea a parintilor ei.

Citește și:

Cauzele obezitatii sunt incomplete intelese, dar probabil ca mai multi factori partipa la aparitia ei. La persoanele obeze, acumularea de rezerve energetice sub forma de grasime este accentuata. Aceasta se petrece fie din cauza ca metabolismul este lent, chetuind o cantitate mica de energie, fie din cauza ca aportul caloric este nejustificat de mare, fie cele doua se combina in felurite proportii. Datele de care dispunem sugereaza ca obezitatea ar putea fi, pana la un punct, o conditie mostenita genetic. Ca urmare, obezitatea severa se considera azi a fi rezultanta unor asocieri de factori genetici, psihosociali, de mediu, si a unor influente culturale, a caror interactiune genereaza o alterare complexa atat a reglarii apetitului, cat si a nivelului metabolismului energetic. Prin urmare, obezitate nu este, si nu trebuie privita doar ca o simpla lipsa de autocontrol a bolnavului.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Aprilie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.