Setari Cookie-uri

Gras si frumos un MIT

Obezitatea este inamicul public numarul 1, remarca un distins profesor de sanatate publica din Statele Unite, dr.R Carmine. Intr-adevar, vorbim de o boala pandemica care afecteza toti oamenii, de la adulti, batrani, tineri pana la copii. Oricine isi poate da seama ca ea reprezinta o problema, fie si numai rotindu-si ochii in jur. Numarul de persoane care sufera de exces ponderal este impresionant, si continua sa creasca. Din pacate modul traditional de perceptie a problemei (gras si frumos, cu conotatia mai mult sau mai putin subconstienta: si sanatos, si mai mult, mai bine pozitionat pe scara economica si sociala, un om cu greutate), ne impiedica pe multi dintre noi sa admitem ca obezitatea reprezinta o problema de sanatate individuala, si devine din ce in ce mai mult o disfunctie sociala.

obezitate DE CE APARE OBEZITATEA?
Pe primul loc in geneza obezitatii se situeaza obiceiurile alimentare nesanatoase. Pe de o parte s-a modificat felul in care ne hranim: mancam in graba micul dejun sau renuntam la el, am transformat cina in masa principala a zilei, inlocuind dejunul, compensam prin numeroase suplimentari intre mese, sau chiar rontaim continuu, toate acestea sunt o consecinta directa a ritmului trepidant al vietii cotidiene si a scaderii timpului alocat meselor. Agresiunea permanenta a stressului duce la excese alimentare de tipul mancatului emotional-depresiv (de suparare sau de tensiune psihica), cu forma extrema numita bulimie.

Pe de alta parte, ne confruntam cu extinderea retelelor de fastfooduri, cu oferta lor generoasa de junkfoods, adevarate “bombe calorice”, sau gama larga de alimente hiperprocesate, cu volum mic si valoare calorica mare, dulciuri si bauturi carbogazoase hipercalorice din supermarketuri, care fac hrana noastra sa fie dezechilibrata in favoarea grasimilor, caloriilor glucidice, si in defavoarea fructelor si legumelor. In aceste conditii de aport alimentar crescut si dezechilibrat, viata a devenit mai sedentara. Acum, tehnologia moderna ne permite sa ne executam sarcinile stand asezati pe scaun, iar omniprezenta masinilor ne scuteste sa facem fie si cel mai effort. Practicarea sportului s-a redus progresiv, in favoarea petrecerii timpului liber in fata ecranului televizorului sau al computerului. Ulterior, odata cu cresterea masei corporale, aceasta limiteaza prin ea insasi capacitatea de efort a individului, creind un cerc vicios, care agraveaza dificultatea de a consuma caloriile ingerate.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Aprilie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.