Setari Cookie-uri

Cat sunt de nocive radiografiile si cate ai voie sa faci?

Care sunt metodele imagistice medicale care iradiaza si cat de mult iradiaza acestea? La cat timp pot fi repetate? Cum se poate proteja pacientul de efectele negative ale acestora? Cum sunt expusi cei din jur? Poate avea o radiografie efect cancerigen? Daca nu stiti raspunsurile clare la aceste intrebari, atunci este cazul sa cititi acest articol.

*Informatiile din acest articol sunt orientative si nu pot inlocui consultatia medicala.

Care sunt metodele imagistice medicale care iradiaza si cat de mult iradiaza acestea? La cat timp pot fi repetate? Cum se poate proteja pacientul de efectele negative ale acestora? Cum sunt expusi cei din jur? Poate avea o radiografie efect cancerigen? Daca nu stiti raspunsurile clare la aceste intrebari, atunci este cazul sa cititi acest articol.

Ce sunt radiografiile si cat de mult ne iradiaza alte investigatii imagistice care folosesc razele Rontgen (de exemplu CT, radiografie toracica, radiografie dentara etc.)?

Aproape toate persoanele din mediul urban au facut cel putin o radiografie pana la varsta de 30 de ani.

Pentru ca in zilele noastre imagistica medicala a luat amploare si foarte multe patologii pot fi detectate in timp util (curabil, pot fi vindecate) si astfel pot fi prevenite multe urmari neplacute, este cazul sa prezentam pe intelesul tuturor cum ne pot afecta anumite netode radiologice de investigatie, diagnostic sau chiar tratament. computer tomograf sau tomografie computerizata


Metodele radiologice care iradiaza corpul uman sunt in special cele care folosesc raze Rontgen.

Citește și:

Ce sunt razele Rontgen?

Razele Rontgen sunt emise de un tub special creat care are capacitatea de a emite un fascicul de electroni (deci de particule incarcate negativ) care au o viteza mare de deplasare astfel incat sa strabata structurile corpului si apoi sa poata fi “prinse” pe filmul radiologic. In zilele noastre rezultatele directe se pot modifica digital, aceasta metoda permitand obtinerea unor rezultate complexe, deosebit de valoroase din punct de vedere diagnostic.

Ce trebuie sa intelegeti: acesti electroni din raza incidenta (adica din fasciculul tubului radiogen) ajung in corpul uman. Celulele noastre sunt si ele formate din molecule, avand atomi cu nucleu (contine protoni) si straturi de electroni. Electronii din raza incidenta pot:

  • Strabate corpul pana la filmul radiografic;
  • Pot fi incetiniti in corp prin apropierea de mai multi nuclei (care ii atrag caci au protoni) pana la absorbtie – electronul este absorbit, ramane astfel in corp un electron liber puternic incarcat negativ, sursa de iradiere;
  • Ori electronul incident se poate ciocni cu un electron de la un element ce apartine copului uman. Cum electronul incident are o energie si vietza foarte mare, smulge electronul uman de pe stratul lui din jurul nucleului caruia ii apartine, il lasa liber in corp si electronul incident ciocnit isi schimba traiectoria, putand ramane in corp sau poate ajunge in mediu, dar nu pe film. Astfel mediul devine iradiant. Rezultatul este dublu negativ: daca electronul incident este si el absorbit, raman doi electroni (plus cel smuls) liberi in corp, particule puternic incarcate negativ. Atomul al carui electron a fost smuls devine foarte instabil, devenind si el particula puternic reactiva! Iata cate stricacini poate face un singur electron, dar fluxul tubului radiogen contine mult mai multi. Citeste mai departe in pagina 2 >>
Citește și:

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.