Setari Cookie-uri

Cat sunt de nocive radiografiile si cate ai voie sa faci?

Care sunt metodele imagistice medicale care iradiaza si cat de mult iradiaza acestea? La cat timp pot fi repetate? Cum se poate proteja pacientul de efectele negative ale acestora? Cum sunt expusi cei din jur? Poate avea o radiografie efect cancerigen? Daca nu stiti raspunsurile clare la aceste intrebari, atunci este cazul sa cititi acest articol.

In alta ordine de idei, chiar si electronii care au iesit din corp au produs mici ravagii, pentru ca si ei au putut smulge electroni trecand prin corp.

Care sunt urmarile razelor Rontgen?

radiografie pulmonara de fata Cele mai afectate elemente din corp sunt cele cu Z (numar atomic) mare, acestea fiind puternic dezechilibrate. Din pacate se pare ca structurile cele mai afectate sunt ARN-ul si ADN-ul, genele si cromozomii, deci pe scurt materialul genetic.

Efectul general depinde de la om la om, efectul nu este neaparat o suma matematica privind expunerile la radiatii si doza, depinde mult de locul unde aceste procese au loc, de starea generala a organismului, de predispozitia genetica, dar si de stilul de viata a persoanei respective. Faptul ca aceste raze au risc de cancer este o certitudine, dar nu este obligatoriu ca persoana iradiata sa faca boala.

Leziunile sunt la nivel celular, dar tesuturile pot reactiona in functie de restul corpului, pentru ca reactiile initiale determina raspuns general al organismului. Celulele afectate pot fi “reparate”, eliminate sau pot fi pastrate cu riscuri de boala, cu cat organismul este mai sanatos, cu atat capacitatea sa de reparare este mai mare.

Radiatiile sunt cu atat mai nocive cu cat sunt mai mult absorbite, iar absorbtia lor depinde de tesut, dar si de doza. In cazul celor cu patologii oncologice care reactineaza si la radiere sunt foarte expusi efectelor negative ale radioatiilor, desi acestea ii ajuta sa le distruga tumora.

De asemenea cu cat un tesut este mai dens, cu atat are mai multi nuceli (deci protoni) si va absorbi mai multi electroni. Ca atare si taria razei trebuie sa fie mai mare ca sa se obtina un film radiografic. De exemplu tesutul osos. Organele care apar albe pe filmul radiografic sunt cele care au absorbit cei mai multi electroni din raza incidenta. Radiografiile dentare sunt foarte putin iradiante. Citeste continuarea in pagina 3 >>

Citește și:

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.