Setari Cookie-uri

Cat sunt de nocive radiografiile si cate ai voie sa faci?

Care sunt metodele imagistice medicale care iradiaza si cat de mult iradiaza acestea? La cat timp pot fi repetate? Cum se poate proteja pacientul de efectele negative ale acestora? Cum sunt expusi cei din jur? Poate avea o radiografie efect cancerigen? Daca nu stiti raspunsurile clare la aceste intrebari, atunci este cazul sa cititi acest articol.

- Evitarea pe cat posibil a radiografiilor la femeia gravida sau copil.

- Evitati, daca sanatatea va permite, sa repetati radiografiile pulmonare mai des de 2 ani, iar pentru restul investigatiilor cu grad de iradiere mai mare se recomanda si mai rar, cu exceptia mamografiei care este o metoda de sceeaning pentru femeile de peste 45 de ani pentru cancerul la san si care le ajuta sa depisteze o eventuala tumora inainte de a fi... prea tarziu. In cazul acesta din urma beneficiile in raport cu riscurile sunt mult mai mari.


Un stil de viata sanatos, cu alimentatie, odihna si sport reprezinta poate cea mai buna preventie si modalitate de aparare impotriva multor afectiuni.




Un articol de Iulia Dibu


Sursa informationala: Radiologie si Imagistica Medicala, S.A.Georgescu si C.Zaharia, editura "Carol Davila" Bucuresti 2003

Citește și:

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.