Unii le ignora, altii incearca sa le evite – un aspect este insa cert: E-urile declarate nocive trebuie evitate. In unele tari o parte din E-urile prezentate in lista de mai jos au fost interzise, la noi in tara insa ele inca se folosesc fara nicio restrictie. De aceea este important ca dumneavoastra sa cunoasteti lista E-urilor nocive pe care trebuie obligatoriu sa le evitati. Puteti face o lista pe care sa o atasati agendei astfel incat sa o puteti accesa oricand. E-urile sunt de fapt substante chimice carora li s-a atribuit o cifra. Nu toate E-urile sunt nocive, doar o parte dintre ele, de aceea este important sa le identificati, cu atat mai mult cu cat riscurile aduse asupra sanatatii sunt ingrijoratoare. Lista E-urilor rele E102 - tartrazina E104 - Quinoline Yellow E110 - Sunset Yellow E122 - azorubina E124 - rosu ponceau E127 - eritrozina E132 - idigotina E160 - annato E212 - benzoatul de sodiu E223 - metabisulfit de sodiu E250 - nitrit de sodiu E320 - butil-hidroxi-anisol BHA E330 - acidul citric E338 - acid fosforic E412 - guma guar E421 - manitol E440 - pectina E452 - polifostati E455 - difosfat E466 - carboximetilceluloza E555 - silicatul de aluminiu si potasiu E621 - glutamat monosodic E951 - aspartam E952 - ciclamat E102 (tartrazina) - colorant galben ce se gaseste in dulciuri, budinci, inghetate, dropsuri, bauturi, mustar, supe instant, gemuri, cereale, snacks-uri si alte alimente colorate in galben. Este cancerigen si poate provoca tumori tiroidiene, mutatii cromozomiale, deficiente de vitamina B6 si zinc, crize de astm, urticare etc. E104 (Quinoline Yellow) - colorant galben, asemanator celui de mai sus, dar nu este folosit doar in alimentatie, cat si in cosmetica spre exemplu, fiind integrat in rujuri, parfumuri etc. E110 (Sunset Yellow) - intra in componenta tuturor produselor colorate in galben. Este cancerigen si poate produce tumori anale, sangerari nasale, alergii, dureri abdominale, hiperaciditate, indigestie, voma.
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: