Setari Cookie-uri

Atentie: 5 Tipuri de cancer fara simptome

Cancerul – un cuvant la auzul caruia simtitm fiori, o maladie a vremurilor in care traim – este considerat una dintre cele mai viclene boli. Aceasta pentru ca de cele mai multe ori cancerul, indiferent de localizare, nu da niciun simptom relevant in fazele incipiente de evolutie, faze in care cancerul ar putea fi vindecat.

Cancerul – un cuvant la auzul caruia simtim fiori, o maladie a vremurilor in care traim – este considerat una dintre cele mai viclene boli. Aceasta pentru ca de cele mai multe ori cancerul, indiferent de localizare, nu da niciun simptom relevant in fazele incipiente de evolutie, faze in care cancerul ar putea fi vindecat.


Sistemele medicale au incercat, in limita fondurilor disponibile, sa faca sisteme de screening astfel incat cancerul sa poata fi depistat in fazele asimptomatice, mai exact in fazele incipiente de evolitie, singurele faze in care se poate interveni si cancerul poate fi invins. Asa sunt sistemele de screening pentru cancerul de col uterin, care apare, din pacate si la femei sub 25 de ani. Astfel se recomanda anual, din momentul inceperii vietii sexuale, ca femeia sa faca testul Babes-Papanicolau.


Screeningul pentru cancerul mamar incepe la femeile de peste 45-50 de ani (limita de varsta variaza in functie de tara), astfel femeia, odata ce a depasit acesta varsta, face anual mamografie pentru depistarea nodulilor in faze curabile.


Screeningul pentru cancer de colon se face pentru cei cu polipoza colonica, boala Chron, rectocolita ulcero-hemoragica si pentru cei care au avut in familie un caz de cancer de colon la rudele de gradul I, considerandu-se important factorul ereditar in cazul cancerului de colon. Se face anual o colonoscopie pentru investigarea sanatatii intregului colon.

Citește și:

5 Tipuri de cancer fara simptome


Un alt screening este cel pentru cancerul de piele – melanomul malign. Se recomanda ca inca de la varste tinere, de la 7 ani parintele sa mearga cu copilul la dermatolog si sa ceara si investigarea alunitelor. Apoi, daca vreo alunita capata potential cancerigen, se recomanda excizia acesteia. De asemenea o alunita care nu are potential cancerigen, dar se afla in zone de agresiune trebuie excizata: pe talie sub agresiunea curelei, la subrat – ghiozdan sau geanta, la nivelul capului – pieptan, sau chiar pe zona sutienului.

Atentie: 5 Tipuri de cancer fara simptome

Vom descrie mai jos cateva tipuri de cancer care si in stadii avansate nu dau simptome, decat in faze terminale. Ceea ce trebuie sa cunoasteti este ca niciun cancer (decat in situatii particulare care sunt rare) nu da simptome in faze incipiente, de aceea pentru cancerele frecvente se fac analize anual, in special cele despre care am discutat mai sus.

Citește și:

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.