Setari Cookie-uri

Atentie: 5 Tipuri de cancer fara simptome

Cancerul – un cuvant la auzul caruia simtitm fiori, o maladie a vremurilor in care traim – este considerat una dintre cele mai viclene boli. Aceasta pentru ca de cele mai multe ori cancerul, indiferent de localizare, nu da niciun simptom relevant in fazele incipiente de evolutie, faze in care cancerul ar putea fi vindecat.

Cancerul pulmonar

Este foarte frecvent in populatie, in special in randul fumatorilor sau in randul celor care lucreaza in mediu toxic, topitorii etc. Dar si nefumatorii pot face cancer pulmonar: cei care fumeaza pasiv, sunt expusi la radiatii sau fac frecvent radieri medicale puternice (CT, urografii etc.).


Pentur a intelege puterea de iradiere a radiologiei medicale va recomandam sa cititi articolul: Cat sunt de nocive radiografiile si cate ai voie sa faci?


Cancerul pulmonar debuteaza fara simptome, dar avanseaza rapid. Mai tarziu da stari de oboseala, slabire fara motiv, depresie, fatigabilitate. Ulterior incepe sa apara tusea, mai tarziu senzatie de sufocare sau ca “aerul nu ajunge”. Apoi tusea poate fi cu sange – acesta este de obicei primul simptom care sperie pacientul si il determina sa se prezinte la medic. In aceasta situatie insa... adesea este foarte tarziu si sansele de supravietuire sunt limitate. De aceea se recomanda sa renuntati la fumat daca o faceti si de asemenea daca sunteti expusi factorilor de risc sa faceti la 5 ani o radiografie pulmonara pentru a investiga plamanul, iar anual trebuie sa faceti analizele de sange si biochimie.

Citește și:

Cancerul oral

Cancerul oral este destul de frecvent, nu da simptome alarmante in faza initiala si are multipli factori de risc: fumatul, mediul toxic de munca, igiena orala deficitara, negi orali, frecvente afte bucale mari, alcoolul etc.


Aproape doi oameni din 100 fac cancer oral, aceasta inseamna ca printre oamenii pe care ii cunoasteti sau i-ati cunoscut (sigur sunt peste 100 numai daca numaram colegii de clasa si facultate) – cativa din ei au sau vor face acest cancer. Nu este deloc un procent mic, chiar daca pare...


Cancerul oral poate fi sesizat devreme daca persoana este atenta la urmatoarele aspecte:

- orice leziune bucala, afta, sangerare gingivala sau leziune la nivelul buzelor care nu se vindeca in decurs de doua saptamani prezinta risc mare de cancer. Trebuie sa va prezentati la medic pentru investigatii.

Citește și:

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.