Setari Cookie-uri

Atentie: 5 Tipuri de cancer fara simptome

Cancerul – un cuvant la auzul caruia simtitm fiori, o maladie a vremurilor in care traim – este considerat una dintre cele mai viclene boli. Aceasta pentru ca de cele mai multe ori cancerul, indiferent de localizare, nu da niciun simptom relevant in fazele incipiente de evolutie, faze in care cancerul ar putea fi vindecat.

- dureri puternice la nivelul cavitatii orale sau in gat care nu sunt de natura dentara, dureri care nu cedeaza la un analgezic obisnuit. Si durerile de cap pot proveni de la un cancer oral, mai ales cele foarte puternice. In general durerile care nu cedeaza la un analgezic uzual (mai putin acele dureri din infectii acute care nu vor ceda pana la eliminarea cauzei sau puroiului sau durerile din taruma) au suspiciune ridicata de cancer.

- modificarea culorii buzelor sau a mucoasei bucale sau a gingiilor;

- frecvente infectii orale, dureri in gat si afte mai mari de 3 mm;

- parestezii, forarte frecvent apare ca simptom amortirea buzelor;


Va recomandam si articolul: Cancerul oral - un cancer care afecteaza tot mai multi tineri

Cancerul genital

Cancerul genital evolueaza fara siptome, in special cel endometrial – cancerul de col uterin. Este al patrulea cancer in randul mortalitatii feminine si incidenta acestuia a fost in crestere in ultimul deceniu.


Cancerul endometrial poate fi depistat chiar din prima faza efectuand testul babes-Papanicolau, situatie in care este complet curabil si nu da manifestari negative. Se pare ca cele mai expuse sunt femeile supraponderale si obeze - celulele grase cu depozite adipoase secreta hormoni care influenteaza glandele sexuale feminine si deci organele genitale. Un studiu realizat pe 250.000 de femei a demosntrat ca cele care au reusit sa ajunga la o greutate normala la varsta peste 40 de ani si au efectuat zilnic activitati fizice (chiar si mersul rapid pe jos cativa kilometri, gradinarit) au prezentat scaderea riscului de cancer endometrial cu pana la 52%, un procent foarte optimist. Desigur, alimentatia este si ea importanta, evitarea grasimilor rele si a carnii de vita (carnea foarte bogata in fier), dar si viata sexuala regulata si igiena intima.


Pentru a evita orice tragedie faceti testul babes-Papanicoau anual, este atat de simplu sa preveniti acest cancer.



Va recomandam sa cititi si articolul: 7 simptome care tradeaza prezenta cancerului ovarian

Citește și:

Cancerul mamar

Cancerul mamar afecteaza si femei foarte tinere, chiar in jurul varstei de 20 de ani. Multipli factori favorizeaza cancerul mamar: alimentatia bogata in grasimi rele, fumatul, alcoolul, sexul violent prin traumatizarea sanilor (strangerea puternica), lovituri la nivelul sanilor, anticonceptionalele hormonale, terapia de substitutie hormonala, dereglari ale echilibrului hormonal, obezitatea etc.


Autopalparea sanilor poate ajuta femeia sa deceleze prezenta unui nodul la nivelul sanilor. Sunt si cancere de san care nu se manifesta prin aparitia unui nodul, ci prin mancarimi la nivelul mamelonului. Este vorba despre un cancer foarte agresiv, de aceea va recomandam sa cititi articolul “Boala Paget a sanului – cancerul de san greu detectabil al femeilor” pentru a afla mai multe informatii foarte pretioase. Aceasta boala este curabila daca este identificata in timp util, dar din pacate pana si medicii o confunda cu micoze (afectiuni fungice), intarziind diagnosticul. Este bine sa o cunoasteti pentru a sugera medicului si aceasta posibilitate in caz ca scapa din vedere investigatiile in acest sens.

Citește și:

Leucemia

Inca un cancer care pune viata in pericol, atacand inca de la varste fragede. Atat copiii, cat si adultii pot face leucemie. Boala are manifestari usoare intial si trebuie sa fiti atenti daca apare una din aceste manifetsari: lipsa poftei de viata, lipsa poftei de joaca la copil, dureri ciudate de oase (de exemplu doare doar tibia sau doar oasele mainii), sangerari frecvente ale gingiilor, sangerari nazale, somnolenta si stare de oboseala nemotivate, febra inexplicabila, dureri articulare difuze sau localizate, mimand o falsa artrita.


Analizele de sange deceleaza rapid boala. In cazul in care exista aceste simptome se recomanda consultul medicului si efectuarea lunar a analizelor de sange pana la disparitia simptomelor sau a aparitiei bolii evidente clinic. Atentie insa, aceste simptome nu sunt specifice leucemiei, ele apar si in alte boli: sangerarile gingivale in afectiuni stomatologice sau cancer oral, durerile articulare in artrite sau anumite boli autoimune, febra in infectii etc.


Va recomandam sa cititi articolele:


Dieta anticancer - cum sa te feresti de maladia secolului

21 simptome premonitorii ale cancerului pe care oamenii le ignora

Citește și:

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.