Setari Cookie-uri

Sa ne lamurim: Este BINE sau NU sa crestem imunitatea?

Imunitatea si capacitatea de actiune a sistemului imunitar poate manifesta imunosupresie in conditii ca: alergii, lupus, autoimunitate, rinita alergica, fond atopic, diabet, poliartrita, astm etc. Sanatatea si cresterea imunitatii prin vaccin poate creste functia de aparare a organismului.

Imunitatea reprezinta reactia de aparare a organismului in fata infectiilor sau a tuturor elementelor considerate “non-self” de constituientii sistemului imunitar.

crestere imunitate

In categoria “non-self” intra atat structuri externe, cum ar fi microorganismele, cat si structuri interne degradate sau nu, cum se intampla in cazul bolilor autoimune.


Ce reprezinta sistemul imunitar?
Sistemul imunitar reprezinta un complex sistem de celule si tesuturi care intervin in “curatarea” organismului de factorii cu potential patogen. Sistemul nostru imunitar reactioneaza la normal fata de elemente straine din mediu care ne pot perturba sanatatea.


In anumite situatii, boli genetice sau afectiuni influentate de stilul de viata, sistemul imunitar poate ajunge sa atace propriile organe.

Statusul sistemuli imunitar


Sistemul imunitar functioneaza la normal in conditii optime astfel incat sa ne apare de cele mai frecvente infectii. Un microorganism foarte agresiv sau o infectie masiva prin numarul prea mare de germeni infectanti poate depasi capacitatea imunitara a organismului si astfel poate sa apara infectia.


crestere imunitate In alte situatii, unele boli pot duce la scaderea secundara a imunitatii:

- Afectiuni hormonale;

- Infectii puternice acute sau infectii vechi, cronicizate – consuma functiile sistemului imuniar, provocand imunosupresie;

- Boli metabolice imunosupresoare, de exemplu diabetul zaharat;

- Medicamente care fac imunosupresie: de la antibiotice pana la imunosupresie importanta ca in cazul citostaticelor;

- Cancerele, limfoamele si unele boli de sange pot cauza imunosupresie;
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Octombrie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.