Setari Cookie-uri

Sa ne lamurim: Este BINE sau NU sa crestem imunitatea?

Imunitatea si capacitatea de actiune a sistemului imunitar poate manifesta imunosupresie in conditii ca: alergii, lupus, autoimunitate, rinita alergica, fond atopic, diabet, poliartrita, astm etc. Sanatatea si cresterea imunitatii prin vaccin poate creste functia de aparare a organismului.

- Afectiuni ale timusului - produc imunosupresie prin alterarea producerii de celule imunitare;

- Stresul si oboseala cronica - imunosupresie prin epuizarea resurselor organismului etc.

crestere imunitate

Cand este bine si cand nu este bine sa crestem imunitatea?



Capacitatile sistemului imunitar sunt de obicei foarte bine controlate de organism.


Cand este bine sa crestem imunitatea si prin ce metoda:

- In cazul bolilor sezoniere, de exemplu in anotimpul rece cand apar frecvent racelile, este indicat sa crestem imunitatea prin alimentatie. O dieta bogata in legume, fructe, muraturi, iaurturi, dar saraca in grasimi si dulciuri asigura o buna functionare a sistemului imunitar. Bauturile calde pot fi si ele de ajutor.

crestere imunitate - O alta alternativa de crestere a imunitatii, in special in fata microorganismelor foarte agresive care pot invinge usor bariera naturala oferita de sistemul imunitar, se poate realiza prin vaccinare. Anumite bacterii, dar mai ales virusuri beneficiaza astazi de vaccinuri. Un bun exemplu este vaccinul antistreptococ beta-hemolitic de grup A salvator in cazul celor cu risc, vaccinul impotriva virusului hepatitic B, vaccinul contra bolilor de copilarie la adultul care nu le-a avut si asa mai departe.


Ce se intampla cand imunitatea este crescuta in exces?



Sistemul imunitar reactioneaza sub anumiti parametrii. Atunci cand imunitatea este exagerata (suplimente, vaccinari rapide fara perioada de siguranta intre ele etc.) sistemul imunitar poate suferi alterari astfel incat sa ajunga sa atace si propriile structuri.


Cele mai predispuse sunt acele persoane care au un sistem imunitar deja suprasolicitat de frecvente alergii (urticarie, rinita alergica, astm, poliartrita reumatoida, lupus eritematos sistemic etc.) sau cele care au rude de grad I cu alergii sau boli autoimune – toate acestea traduc existenta unui fond atopic.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Octombrie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.