Setari Cookie-uri

Au inceput testarile pentru Hepatita C

Compania MSD Romania, alaturi de laboratoarele Bioclinica, a demarat, in cadrul platformei Impreuna pentru viata – Sanatate prin cunoastere, o noua campanie de testare pentru depistarea virusului hepatitei C (VHC), boala care plaseaza Romania pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste prevalenta infectiei cu VHC.

Comunicat de presa

Anul acesta, campania se desfasoara in centrele Bioclinica din 25 de orase din tara, in lunile august si septembrie, iar persoanele care vor merge sa se testeze in cadrul campaniei vor plati aproximativ 18 lei, cu 55% mai putin decat pretul initial (39 lei).

testare gratuita hepatita c Campania a fost demarata ca urmare a ratei mari de raspuns inregistrate de campania de testare de anul trecut cand, in doar o saptamana, peste 11.400 de persoane au mers sa se testeze. Dintre acestea, 877 au fost primit un rezultat pozitiv la testul VHC, reprezentand un procent de 7,65% - aproximativ de doua ori mai mult fata de media nationala comunicata anterior, de 3,23%.

„Procentul mare de bolnavi descoperiti in cadrul campaniei de testare pe care am desfasurat-o anul trecut ne-a confirmat faptul ca, in Romania, exista foarte multi bolnavi inca nediagnosticati. Astfel, am decis sa continuam initiativa de informare cu privire la pericolele acestei boli si sa spijinim populatia in demersul de testare”, spune Florentin Scarlat, reprezentant al companiei organizatoare, MSD Romania.

Citește și:

Testarea pentru depistarea hepatitei C se adreseaza intregii populatii, indiferent de varsta sau afectiuni, care prezinta un risc crescut al infectarii cu VHC: transfuzii de sange sau interventii chirurgicale inainte de 1991, convietuirea cu persoane infectate, contact sexual neprotejat, frecventarea cabinetelor stomatologice, de piercing sau tatuaje etc. Testarile vor avea loc in urmatoarele orase: Oradea, Arad, Timisoara, Lugoj, Buzias, Caransebes, Deva, Hunedoara, Orastie, Petrosani, Tg.Jiu, Motru, Rovinari, Drobeta Turnu Severin, Brasov, Fagaras, Codlea, Zarnesti, Sf. Gheorghe, Iasi, Bucuresti, Targu Mures, Constanta, Cernavoda, Bistrita.

testare gratuita hepatita c Testele vor fi realizate prin prelucrarea sangelui venos si vor arata daca pe parcursul vietii persoana a venit in contact cu virusul Hepatitei C si a dezvoltat anticorpi pentru acesta boala. Sensibilitatea testelor este de 100%, iar pacientii vor primi rezultatele in 48 de ore de la testare, in cadrul clinicii unde s-a facut recoltarea. Daca rezultatul va fi unul pozitiv, pacientii vor primi consiliere gratuita din partea unor medici specialisti.
Actiunea de testare de anul trecut a fost desfasurata in perioada 1 – 6 august, in 27 de orase din tara, iar testarile au fost in totalitate gratuite pentru public. Printre judetele cu cea mai mare prevalenta a hepatitei C rezultata in urma campaniei au fost Bucuresti (14,67%), Bacau (12,4%), Sibiu (10,6%), Botosani (9,6%) si Arges (9,26%).

Citește și:

Foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
13 August 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.