Setari Cookie-uri

Au inceput testarile pentru Hepatita C

Compania MSD Romania, alaturi de laboratoarele Bioclinica, a demarat, in cadrul platformei Impreuna pentru viata – Sanatate prin cunoastere, o noua campanie de testare pentru depistarea virusului hepatitei C (VHC), boala care plaseaza Romania pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste prevalenta infectiei cu VHC.

„Infectia cronica VHC reprezinta o problema majora de sanatate publica, in intreaga lume existand 170 milioane de persoane infectate. Hepatita C este prima cauza de cancer hepatic in Europa si poate conduce la necesitatea transplantului hepatic, o interventie extrem de serioasa, costisitoare si care nu garanteaza salvarea vietii. Cel mai important lucru este descoperirea din timp a bolii si inceperea tratamentului. Indemn oamenii, in special pe cei care au varste de peste 40 de ani, si care au suferit transfuzii de sange, sa mearga la medic si sa isi faca o simpla testare a anticorpilor anti-VHC, care le poate salva viata”, spune Dr. Laura Iliescu, medic primar Medicina Interna la Institutul Clinic Fundeni.

testare gratuita hepatita c Hepatita cu Virus C - o problema globala de sanatate publica, nu poate fi prevenita prin vaccinare, iar testarea contribuie la nevoia de a reduce ratele mari ale mortalitatii.

Citește și:

Tratamentul Hepatitei cronice C are drept scop eliminarea virusului din sange. Scopul tratamentului este obţinerea unui raspuns viral susţinut (RVS). Un raspuns viral susţinut are loc atunci cand virusul nu mai poate fi detectat in sange la 6 luni dupa tratament.

„Desi, in cele mai multe dintre cazuri, statul roman este responsabil pentru raspandirea in masa a infectei cu VHC, autoritatile din Romania nu acorda importanta cuvenita diagnosticarii precoce si accesului facil la terapie al pacientilor. Chiar daca in ultimii ani s-au facut unele eforturi in acest sens, cei mai multi dintre pacientii din Romania, inca nu au acces la proceduri inovative de diagnosticare precoce si terapie, care sa scada riscurile de aparitie a complicatiilor si sa eficientizeze intregul proces de asistenta medicala. Costurile sociale si suferinta umana ar fi cu mult mai mici daca am prioritiza utilizarea mijloacelor de diagnosticare precoce si mijloacele terapeutice inovative si eficiente. Este de neinteles nepasarea autoritatilor la aceasta problema nationala!”, spune Vasile Barbu, Presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor.

Citește și:

Infectia cu virusul hepatitic C afecteaza nu numai starea de sanatate a pacientului, ci si viata sociala, profesionala.

Foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
13 August 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.