Setari Cookie-uri

Au inceput testarile pentru Hepatita C

Compania MSD Romania, alaturi de laboratoarele Bioclinica, a demarat, in cadrul platformei Impreuna pentru viata – Sanatate prin cunoastere, o noua campanie de testare pentru depistarea virusului hepatitei C (VHC), boala care plaseaza Romania pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste prevalenta infectiei cu VHC.

testare gratuita hepatita c Chiar daca am fost diagnosticata cu infectia VHC nu am beneficiat de terapie la timp pentru a evita complicatiile, din cauza barierelor puse de Ministerul Sanatatii si a autoritatilor in general. In anul 1983 am primit o transfuzie sanguina, urmata la intervale de timp de inca doua interventii chirurgicale, iar in anul 1997 am fost depistata cu VHC. Am inceput tratamentul abia in anul 2010. Dupa 48 de saptamani de tratament rezultatul a fost pozitiv, viremie nedetectabila. Dupa urmatoarele 6 saptamani viremia a crescut de peste 20 de ori fata de valoarea initiala. Daca diagnosticarea ar fi fost precoce, acest tratament ar fi fost acordat la timp, iar schema terapeutica ar fi fost cea potrivita, inclusiv cu mijloace inovative, probabilitatea de recadere ar fi fost mica si as fi evitat complicatiile.


Aceste complicatii mi-au afectat foarte mult viata, am o stare generala alterata si mi-a redus foarte mult capacitatea de munca si de relationare sociala, iar costurile zilnice de tratament au ajuns la niveluri insuportabile pentru mine. Cu ce sunt eu vinovata?”, spune un pacient care a trecut prin aceasta boala.

Citește și:

Foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
13 August 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.