Setari Cookie-uri

5 Factori din viata ta care te ingrasa

Greutatea corporala este strans legata de starea de sanatate si adesea influentata de alimentatie, stres, fumat si alti factori de risc pentru sanatate. O parte din obiceiurile zilnice ale persoanelor predispuse la supraponderabilitate intervin in metabolismul lipidic si nu numai, inclinand balanta metabolica spre depozitare cu scaderea consumului.

Riscuri fumat: afectarea cardiovasculara, ateroscleroza, ischemie, anemie, cancer

Fumatul

Fumatul reprezinta unul dintre cele mai nocive obiceiuri. Fumatul predispune la spasmul vaselor cu ingreunarea fluxului de sange in tesuturi – pe care le priveaza astfel de oxigen si nutrienti. Tesuturile cu ischemie isi degradeaza/modifica functia in eforturi adaptative, pana la pierderea functiei.

Fumatul prezinta urmatoarele efecte asupra organismului:

  • Produce spasm vascular cu afectare multipla de organe, in special cele cu artere mici. Asa se intampla de exemplu la nivelul degetelor unde pot sa apara chiar gangrene care evolueaza pana la amputatie. Din “fericire” gangrenele sunt vizibile si pacientul vine la doctor. Dar afectarea de organe interne nu ii mai este vizibila pacientului si de obicei ajunge la medic cu stadii avansate de disfunctii;
  • Fumatul este cancerigen, nu doar pentru cancerul de plamani, cat si pentru orice tip de cancer;
  • Fumatul scade fertilitatea, scade gustul, inhiba centrul foamei (asa se explica pofta de mancare dupa renuntarea la tigari);
  • Fumatul accelereaza procesele aterosclerotice, agravand afectiunile cardio-vasculare pana la infarct;
  • Fumatul predispune la afectiuni pulmonare si digestive;
  • Creste functiile sistemului simpatic care poate deregla prin tonus crescut activitatea altor organe;
  • Fumatul duce la pierderea functiei unei parti din globulele rosii acre au rolul de a oxigena organimsul. Se produce astfel o anemie cu numar normal/crescut de globule rosii si hemoglobina in parametri normali. Dar la anliza tipurile de hemoglobina (care se cere in mod special, nu se face uzual) se poate depista.
  • Fumatul agraveaza diabetul zaharat si alte boli etc.
  • Fumatul interfera cu metabolismul lipidic. Impiedica slabirea, impiedica efectele alimentatiei sanatoase, predispune la ingrasare.

Healthy iti recomanda si:

8 Mituri pe care toti fumatorii le cred

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Octombrie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.