Setari Cookie-uri

10 Boli frecvente produse de STRES

Stresul poate fi considerat ca o suma de factori care are efect agresiv mai mare sau mai mic asupra organismului sau psihicului.

Stresul poate fi atat negativ (distres) – cel pe care il cunoastem cu totii – cat si pozitiv (eustres). Ca sa intelegeti mai bine termenul de eustres va dam cateva exemple:

  • Un pictor care isi face meseria cu multa pasiune, dar lucreaza prea mult astfel ca pasiunea sa, care este placuta, poate deveni un stres;
  • Un parinte bolnav de inima care isi revede fiica dupa 20 de ani la aeroport. O intamplare atat de fericita ii poate produce un infarct. Si exemplele pot curge siruri.

boli produse de stres

Organismul reactioneaza in acelasi mod, indiferent de tipul stresului

Se pare ca organismul nostru reactioneaza prin aceleasi mecanisme endocrine indiferent de agentul stresor. Desigur, organul asupra caruia agentul stresor actioneaza prezinta o reactie individualizata.

Intensitatea raspunsului difera de la organism la organism, dar si in functie de agentul stresor. Ceea ce a fost insa sesizat cu privire la stres este ca lantul modificarilor endocrine este relativ acelasi. Astfel cortizolul a fost supranumit si „hormonul stresului”.

Citește și:

Concluzionand, stresul nu afecteaza doar organele asupra carora actioneaza ori tonusul psihic, ci si intreg organismul in complexitatea sa.

10 Boli frecvente produse de STRES

Desigur ca stresul sta la baza multor afectiuni si am putea dezvolta multe paragrafe in jurul acestui subiect. Dar pentru ca unele din aceste afectiuni sunt foarte frecvente, ne vom referi in articolul curent in special la acestea.

boli produse de stres

Colesterol marit, tahicardie si tensiune arteriala ridicata

Am adunat toate aceste boli laolalta pentru ca etiologia acestora este comuna

Stresul actioneaza asupra metabolismului determinand scoaterea grasimilor din depozite pentru a le duce in muschi si a furniza energie. Aceasta pentru ca noi, oamenii, suntem programati genetic ca in fata stresului sa... fugim. Da, chiar asa, mecansimele de stres includ apararea organismului, a functiilor vitale si fuga din fata pericolului.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Octombrie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.