Setari Cookie-uri

7 Analize medicale obligatorii pana in 30 de ani

Afla ce analize medicale sunt indicate si mai ales DE CE trebuie facute pana la varsta de 30 de ani.

Investigarea organelor genitale si a functiei sexuale

Investigarea prezentei si normalitatii organelor genitale trebuie facuta inca de mic copil, ca apoi dezvoltarea genitala sa fie moniorizata in timp. Este important pentru femei sa mearga la medic pentru dozarea hormonilor sexuali feminini, mai ales daca menstruatia nu a venit pana la 14 ani sau daca ciclurile menstruale sunt neregulate.

La baieti este importanta coborarea testiculelor din abdomen. Testiculul functioneaza la temperaturi mai mici decat cele ale corpului, de aceea coboara in scrot. Daca testiculul ar ramane intraabdominal, riscul de infertilitate ar foarte mare. De asemenea daca testiculul se retrage usor poate decela un canal inghinal larg, ceea ce va predispune barbatul la hernii inghinale mai tarziu, iar in fata acestui risc barbatul poate lua, la indicatia medicului, masuri specifice de preventie.

Citește și:

analize medicale pana in 30 de ani

Hemoleucograma completa si alte analize de sange

Hemoleucograma trebuie realizata anual, reprezinta o buna metoda de a investiga multe functii ale organismului, alaturi de alti markeri biochimici (bilirubina, colesterol, calcemie, sideremie, fractiunile lipidice, trigliceride, uree, creatinina, glicemie, VSH, PCR etc.). Toate aceste analize realizate anual pot decela din timp o anemie de diverse cauze, o leucemie, o infectie care tratata precoce se poate vindeca integral, carenta de fier, de calciu care interfera cu cresterea, dezvoltarea si buna functionare a organismului.

Aceste analize pot decela o functie anormala a ficatului (transaminaze, bilirubina, colesterol, fractiuni lipidice etc. – vezi analize medicale pentru FICAT), dar si a vezicii biliare, a rinichilor (ureea si creatinina), a pancreasului (glicemia crescuta din diabetul insulino-dependent) etc.

Citește și:

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
20 Februarie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.