Ce ar trebui sa stie un fumator

Fumatul dauneaza prin mai multe mecanisme: - Nicotina care afecteaza vasele si sistemul nervos; - Gudroanele – substante cancerigene; - Monoxidul de carbon – substanta care afecteaza legarea oxigenului in globulele rosii si poate produce o “anemie” ce nu se evidentiaza la analizele de rutina.

Fumatul - efectele nicotinei

Fumatul afecteaza vasele de sange mici cu pereti musculari – arteriolele. Aceste arteriole se gasesc in organe, dar si la nivelul degetelor mainilor sau picioarelor. Nicotina produce contractia acestor muschi netezi din vase, producand un vasospasm care duce la diminuarea calibrului arteriolelor.

Efectul consta in scaderea drastica a fluxului de sange care trece prin aceste arteriole pentru a aduce nutrienti si oxigen celulelor destinate. Apar astfel tulburari trofice la nivelul tesuturilor irigate de aceste arteriole, tulburari care pot merge pana la moarte celulara si instalarea gangrenelor. Acesta este motivul pentru care marii fumatori ajung la amputatie de degente.

Evident ca acest vasospasm apare si la nivelul organelor interne si este mai putin vizibil, generand tot felul de disfunctii – infarct miorcardic, alte tipuri de infarct, tulburari neuronale, tulburari gastrice si intestinale, tulburari ale gustului (fumatorii au gustul atenuat, de aceea imediat dupa renuntarea la fumat acestia au tendinta de a face excese alimentare pentru ca alimentele au gust mai bun) etc.

Foto@Shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: