Setari Cookie-uri

8 Teste Screening pe care fiecare FEMEIE ar trebui sa le cunoasca

Testele de screening sunt acele analize medicale sau investigatii care au ca scop depistarea precoce a unor boli cu incidenta ridicata in populatie si care, diagnosticate precoce, pot fi vindecate.

Screeningul pentru hipertensiune se realizeaza de obicei in cabinetul medicului de familie care masoara tensiunea arteriala a pacientilor. Masurarea tensiunii arteriale poate fi realizata si acasa de catre fiecare individ, notate valorile, apoi raportate medicului pentru interpretare.

Va recomandam sa cititi si:

Practic: Cum iti masori singur Tensiunea Arteriala

Screening pentru dislipidemie si colesterol marit

Valorile crescute ale colesterolului se pot inregistra inca de la varste tinere, cercetatorii incriminand stilul de viata nesanatos si factorii genetici. Mai mult decat atat, cercetarile din ultimele decenii au aratat ca boala aterosclerotica poate evolua inca din viata intrauterina, depinzand de factorii materni (stilul de viata al mamei, boli asociate, obezitate, alimentatie nesanatoasa etc.).

Citește și:

teste screening pentru femei: screening cancer de col uterin, screening cancer mamar, screening tiroida, screening osteoporoza, screening diabet, screening hipertensiune arteriala, screening hepatite - si analize medicale aferente

Astazi in cadrul analizelor recomandate anual se realizeaza si profilul lipidic: dozarea principalelor grasimi din sange - colesterol total, HDL, LDL, trigliceride.

Pentru a intelege mai bine care este rolul acestor grasimi in organism si ce analize sunt necesare pentru dozarea acestora va sugeram sa cititi articolul:

Analize medicale pentru colesterol si alte grasimi din sange

Screening pentru hepatite

De curand vaccinarea pentru Hepatita B se realizeaza inca din primul an de viata, la bebelusi, vaccinarea antihepatitica B facand parte din programul obligatoriu de vaccinare. De asemenea tinerii care nu au fost vaccinati in primul an de viata sunt astazi imunizati in scoala. Insa nu am prins cu totii vremuri in care vaccinarea contra hepatitei B era obligatorie, asadar foarte multe persoane sunt astazi nevaccinate si expuse riscului acestei hepatite.

Citește și:

Foto@Shuttesrtock.com

Vizionare placuta


Kudika
27 Iunie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.