Metabolismul reprezinta totalitatea proceselor din organism prin care nutrientii sunt descompusi si utilizati, de aceea distingem metabolismul lipidelor, metabolismul glucidelor si metabolismul proteinelor.

De asemenea unele procese metabolice au tendinta generala de a „depune” materie, ceea ce se intampla in procesele de crestere si dezvoltare a organismului tanar, la copil si adolecent, fiind considerat anabilism.

Tendinta de consum a caloriilor si mai putin de formare a tesuturilor o intalnim la adultul trecut de 40-50 de ani, cand predomina catabolismul. La adultul tanar ar trebui sa existe un echilibru intre anabolism si catabolism.

Procesele metabolice sunt controlate de numerosi factori, atat interni, cat si externi.

Cu siguranta ati auzit de „metabolsim bazal”. Pentru a evita o definitie stiintifica, explicam ca fiind metabolism bazal cantitatea de calorii pe care organismul o consuma pentru a supravietui in repaus, atunci cand nu are nicio activitate.

Atunci cand metabolismul „se leneveste” ar trebui sa intelegem ca are un metabolism bazal scazut, adica organismul consuma putine calorii pentru intretinerea unui nivel bazal de functiune a organelor. In aceasta situatie luam mai usor in greutate

Specialistii sustin ca predispozitia metabolismului bazal ar fi genetica, altii spun ca primii ani ai copilariei sunt importanti. Insa cunoastem cazuri cand oamenii, prin modificarile stilului de viata, si-au imbunatatit si consumul metabolic.

Foto: metabolism lent @Shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: