Setari Cookie-uri

DEGERATURILE - ce spun spcialistii despre pericolele iernii

Expunerea indelungata la temperaturi scazute, insotite de umezeala si vant afecteaza in special zonele cutanate expuse, dar si extremitatile: fata, nasul, urechile, degetele mainilor, picioarele, determinand astfel aparitia degeraturilor.

Comunicat de presa

Acestea sunt leziuni ale tesuturilor care se pot manifesta doar la suprafata pielii sau in profunzime, la nivelul tendoanelor, articulatiilor si muschilor. In general, in cazul expunerii de scurta durata la frig, pielea capata o nuanta rosiatica din cauza inghetului, care se poate remedia prin aplicarea unei creme ce are in compozitie extract de galbenele.

Insa, in cazul degeraturilor, lichidul din interiorul tesutului pielii se congeleaza, rezultand aparitia cheagurilor de sange in vasele sanguine si provocand ingreunarea circulatiei oxigenului in sange, esential pentru buna functionare a tesuturilor. In aceste conditii, este necesara o vizita la medic pentru a reduce pe cat posibil daunele provocate tesutului epitelial.

degeraturi tratament

Cum se manifesta degeraturile?

In functie de gravitatea si tesuturile afectate, degeraturile se clasifica astfel:

Citește și:
  • Degeraturi de gradul I – forma usoara, afecteaza doar suprafata pielii, provocand dureri si mancarime. Apar pe piele pete albe/galbene si provoaca senzatie de amorteala. Nu cauzeaza daune permanente.
  • Degeraturi de gradul II – pielea ingheata si devine aspra, insa tesuturile adanci nu sunt afectate. Apar leziuni inchise la culoare, dar care se vindeca in trei-patru saptamani daca sunt tratate corespunzator. Pielea afectata este sensibila si provoaca dureri la atingere.
  • Degeraturi de gradul III – forma grava, se remarca degeraturi profunde care patrund pana in tesuturile adanci. Este momentul cand muschii, tendoanele, vasele de sange si nervii pot congela, astfel ca stimulii nu mai fac corpul sa reactioneze. Persoana afectata este supusa riscului de a-si pierde permanent membrele sau simturile, astfel ca este necesara interventia chirurgicala daca se localizeaza cangrena.

Foto: degeraturi si bautura calda iarna by Shutterstock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Ianuarie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.