Setari Cookie-uri

DEGERATURILE - ce spun spcialistii despre pericolele iernii

Expunerea indelungata la temperaturi scazute, insotite de umezeala si vant afecteaza in special zonele cutanate expuse, dar si extremitatile: fata, nasul, urechile, degetele mainilor, picioarele, determinand astfel aparitia degeraturilor.

Cum se trateaza degeraturile?

  • Zona afectata trebuie incalzita sau decongelata treptat, in functie de gravitate si trebuie sa se evite o perioada expunerea la temperaturi scazute, intrucat ranile se pot agrava.
  • Hainele trebuie scoase si inlocuite cu unele uscate, iar zonele degerate acoperite cu paturi.
  • Procesul de incalzire tebuie sa se deruleze treptat, se recomanda mentinerea zonelor afectate in apa calda, la temperatura de 34-37 grade celsius, urmata apoi de aplicarea unui pansament steril.
  • Se recomanda administrarea de bauturi calde (nu fierbinti!), pentru redarea echilibrului termic din interior.

Cum se previn degeraturile?

  • Dr. Tania Bejan, medic specialist Ropharma, recomanda purtarea de imbracaminte adecvata, incorporarea mai multor straturi de haine subtiri ce au rolul de a capta si retine caldura. De asemenea, pentru a diminua riscul aparitiei degeraturilor, imbracamintea de suprafata si incaltamintea trebuie sa fie impermeabile, deoarece expunerea la umiditate scade drastic temperatura corpului.
  • Adoptarea unui regim alimentar echilibrat, bogat in calorii care sa furnizeze energie calorica si termica pentru intreaga zi
  • Fumatorii si persoanele cu afectiuni cardiovasculare, pulmonare sau cei care sufera de diabet sunt expuse unui risc mai mare de aparitie a degeraturilor intrucat fluxul sanguin al acestora este mult mai sensibil la temperaturi scazute. De aceea, acestia trebuie sa se mentina in permanenta hidratati si sa se protejeze in fata umiditatii, vantului si frigului.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Ianuarie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.