Setari Cookie-uri

Povestea unei femei cu cancer la san

O poveste de "dragoste la prima…atingere", ce trece dincolo de limitarile si suferintele fizice la care viata te supune uneori.

Calvarul constientizarii

Ce citesti aici nu te poate lasa rece, caci Treya nu ascunde nimic din ce simte si din ce indura. Adevarul e pur, necosmetizat, inca de la primele randuri care redau agonia de a deveni din om, o statistica.

“O durere ingrozitoare imi izbucneste in inima, sufocandu-ma. Frica. De ce? Imi observ mana pe sanul drept, mangaind bandajele, pipaind cusaturile de de subt. Imi aduc aminte. Oh, nu, nu. Ochii mi se strang, fata mi se contorsioneaza, gatul imi paralizeaza de frica. Da, imi aduc aminte. Nu vreau sa-mi aduc aminte. Nu vreau sa stiu. Dar este aici. Cancer. Cancerul ma trezeste in linistea acestei nopti intunecate, a cincea dupa noaptea nuntii mele. Am cancer. Am cancer de san. Cu numai cateva ore in urma, un nodul tare a fost scos din sanul meu drept. Nu a fost benign. Am cancer. Este real. Mi se intampla mie”.

Scheme de tratament

Ca orice pacienta bolnava de cancer de san, Treya are de ales intre urmatoarele proceduri: mastectomie totala cu indepartarea tutror nodulilor limfatici; pastrarea sanului, dar indepartarea nodulilor limfatici, urmata de radioterapie; mastectomie partiala, prin indepartarea a aproximativ un sfert din tesutul sanului; indepartarea a aproape jumatate din nodulii limfatici, urmata de cinci sau sase saptamani de radiatii in zona sanului; mastectomie segmentara prin indepartarea tutror nodulilor limfatici. E greu sa scapi de impresia ca vorbesti despre tehnici medievale de tortura. Studiile din Europa au demonstrat ca mastectomia segmentara, urmata de radiatii, e la fel de eficienta ca inspaimantatoarea mastectomie radicala. Treya nu e o persoana vanitoasa; ea alege aceasta procedura nu pentru ca ii salveaza o buna parte din san, ci pentru ca ii salveaza mare parte din nodulii limfatici.

Operatia este un succes si la fel pare si terapia de dupa. La fix un an dupa prima interventie, intr-o dimineata de noiembrie, in timp ce face un dus, Treya observa cinci umflaturi mici sub sanul drept. Vestea buna e ca nu prea seamana a cancer. Vestea proasta e ca nu prea au cum sa fie altceva. O saptamana mai tarziu vine si confirmarea: boala a recidivat.

“Optiunile mele? (1) Mastectomie totala. (Ar fi trebuit sa o fac de la inceput? Probabil ca asta nici macar nu s-ar mai fi intamplat.) (2) Extirparea zonei in care au aparut umflaturile; daca mai sunt celule canceroase in tesut, probabil trebuie facute din nou radiatii. Insa nu exista nici o posibilitate de a prevedea cum va reactiona tesutul in conditiile in care e expus la alte radiatii. (3) Extirparea zonei din jurul locului n care s-a facut interventia anterioara si radioterapie”.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.