Setari Cookie-uri

Reteta sanatatii

Cu totii am auzit de imunitate, ne-am vaccinat, unii au luat si diverse alte medicamente pentru intarirea sistemului imun, dar ce este de fapt imunitatea ? Daca veti cauta intr-un dictionar ori ati facut-o deja veti afla ca imunitatea reprezinta un sistem de aparare si lupta impotriva agentilor patogeni. Oare chiar asta inseamna imunitate ? Ei bine, sistemul imun este mai mult decat atat.

Pielea de asemenea se apara prin : descuamare continua (asa ca orice microb instalat la nivelul ei va fi eliminat odata cu celulele descuamate), prin pH-ul acid etc.

- Am vorbit mai sus de factori patogeni externi. Aceasta probabil va ridica intrebarea: Cum, extista si ' microbi >> interni ? Ei bine, sunt si factori patogeni interni. Acestia ar fi : celulele canceroase care provin din celule proprii organismului, dar care sufera diverse mutatii la nivel genetic si devin celule patogene, care dezvolta cancerul. Ele prin urmare nu mai sunt recunoscute de organism ca fiind celule proprii si vor fi ' atacate >> de sistemul imun. Fata de ele organismul sintetizeaza in special interferoni. La fel se poate intampla ca dupa diverse infectii, mai ales cu virusi, anumite structuri ale organismului (spre exemplu proteine) sa devina ' patogene >>. Aceasta este de fapt o falsa patogenitate, din cauza ca aceste structuri priprii organismului seamana cu elemente din structura virusului. Sistemul imun le confunda si ajunge sa ' atace >> prorpiile structuri. Acest mecanism face parte din cele ce stau la baza bolilor autoimune!

In fine, atat pentru agentii patogeni externi care au reusit sa patrunda in organism cat si fata de agentii patogeni interni sistemul imun detine ' pioni >> de lupta. Printe acestia enumeram :
- celulele albe (limfocite, granulocite), macroface, celule NK (natural killer) etc. Toate acestea distrug sau elimina agentul patogen prin: fagocitoza, prin substante toxice eliberate extracelular care ataca celulele tinta (citotoxicitate extracelulara) ori prin generare de anticorpi. Astfel ca daca vom vedea in analizele de sange leucocite (limfocite) crescute ne vom gandi obligatoriu la o infectie in organism sau la existenta unei agresiuni ce a ' activat >> sistemul imun.
- ar mai fi o componenta, sistemul complement, de care doar am sa amintesc deoarece depasesc nivelul general la care am promis sa ma exprim, caci nu urmaresc sa intru in detalii de specialitate.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
4 Ianuarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.