Setari Cookie-uri

Autoexaminarea sanilor – primul pas in depistarea patologiilor mamare

La modul general vorbind este important ca fiecare om sa isi analizeze lunar corpul in oglinda, de sus pana jos, pentru a sesiza orice modificare nou aparauta, fie ea cat de mica. Pentru barbati acest aspect este mai putin important, patologiile acestora sunt in majoritatea cazurilor deranjante si le sesizeaza din timp. Pentru femei insa examinarea lunara a corpului din cap pana in picioare este absolut necesara, mai ales la nivelul sanilor. Din pacate la acest nivel manifestarile patologice care apar sunt tardiv suparatoare, poate doar prin aspect sa atraga mai devreme atentia si sa ridice semnale de alarma.

Cand se face autoexaminarea sanilor?


Lunar la femeile de peste 20 de ani. Nu incercati sa va examinati sanii in saptamana ce precede menstra, caci datorita modificarilor hormonale o sa vi se para ca gasiti de toate la nivelul sanilor (daca totusi chiar si la menstruatie sau imediat inainte observati ceva si persista mai mult timp este cazul sa va prezentati la medic). Examinarea se face la 1-2 saptamani dupa menstruatie, eventual stabiliti o zi a lunii astfel incat mereu in acea zi sa va examinati sanii. Probabil ca ati auzit despre programele de screening pentru cancerul de san. Acestea insa s-au dovedit a fi utile dupa 50 de ani, desi este controversata ideea ca ar putea fi utile si pentru femeile de peste 40 de ani. Aceste teste se fac prin mamografii. Aceasta este o analiza ce se aseamana cu radiografia, insa necesita o metoda speciala. Glanda mamara cat este inca activa este mult prea densa pentru a se putea vedea ceva prin aceasta analiza, ea va aparea ca o opacifiere alba pe mamografie, in care nu se va vedea nimic. Tocmai de aceea pentru tinerele femei nu este indicata mamografia ca metoda de examinare, caci nu se va avidentia nimic, ci mai degraba echografia. Pentru femeile trecute de menopauza, cand glanda mamara se atrofiaza, mamografia devine o metoda de investigare foarte buna.

Care sunt pasii pentru autoexaminarea sanilor?


Examinarea se face cel mai bine la dus. Prima data examinarea se face in fata oglinzii. Va trebui sa va palpati de mai multe ori la rand sanii pana va veti obisnui cu consistenta acestora, chiar mai mult, sanii pot avea consistenta usor diferita unul de celalalt si acest lucru sa fie normal.

Pasul 1. Stati in fata oglinzii cu mainile pe langa trunchi si examinati vizual pieptul. Sanii trebuie sa fie simetrici, sa nu prezinte zone de roseata, umflaturi etc.

Pasul 2. Ridicati mainile, intai pe rand, incet, pentru a urmari totodata daca glanda este mobila cu miscarile peretelui toracic (asa este normal). Vizualizati cu atentie si axila (sub bratul) pentru a vedea daca nu apare vreo proeminenta sau o zona inrosita (ganglionii axilari). Apoi cu ambele brate ridicate deasupra capului reexaminati sanii. Apoi se apropie palmele si se coboara pana la nivelul gatului si se apasa una pe cealalta, contractand grupe de muschi. Urmariti din nou sa nu observati ceva atipic .
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.