Setari Cookie-uri

Autoexaminarea sanilor – primul pas in depistarea patologiilor mamare

La modul general vorbind este important ca fiecare om sa isi analizeze lunar corpul in oglinda, de sus pana jos, pentru a sesiza orice modificare nou aparauta, fie ea cat de mica. Pentru barbati acest aspect este mai putin important, patologiile acestora sunt in majoritatea cazurilor deranjante si le sesizeaza din timp. Pentru femei insa examinarea lunara a corpului din cap pana in picioare este absolut necesara, mai ales la nivelul sanilor. Din pacate la acest nivel manifestarile patologice care apar sunt tardiv suparatoare, poate doar prin aspect sa atraga mai devreme atentia si sa ridice semnale de alarma.

Pasul 3. Se aseaza mainile pe solduri si se apasa, urmarind din nou sanii pentru a vedea eventuale atipii.

Modificari atipice la nivelul sanilor pe care le puteti observa


  • Modificari ale simetriei sanilor si pozitionarii acestora. Spre exemplu, in mod normal mameloanele (si sanii de asemenea) sunt orientate in exterior si in jos. Daca spre exemplu la un moment dat unul din sani (sau ambii) isi schimba orientarea (de exemplu unul din sani se orienteaza in sus sau spre interior) este cazul sa va alarmati.

  • Cresterea in dimensiune a sanilor sau numai a unuia

  • Modificari de culoare precum roseata sunt in general semne ale unuei infectii, mai ales daca zona respectiva se si umfla si este dureroasa la palpare.

  • Ingrosarea pielii si porii acesteia cu aspect neobisnuit (ca o coaja de portocala) sunt semne grave.

  • Modificari ale conturului sanilor: spre exemplu apare o aplatizare sau o proeminenta.

  • Ulceratiile la nivelul pielii (piele infectata si dedesubt se simte sau nu la palpare un nodul).

  • Modificari la nivelul mamelonului: retractia mamelonara (numai daca nu este asa de la pubertate sau din nastere cand nu ridica probleme patologice ci doar imposibilitatea de alaptare este deranjanta), inrosiri, scurgeri mamelonare (pateaza sutienul), proeminente etc.

Palparea sanilor


Dupa inspectie urmeaza palparea sanilor. Aceasta poate decela existenta unor noduli in glanda mamara, a unor zone mai consistente sau a unor noduli moi ori se poate simti o senzatie “in carte de vizita” la nivel mamelonar, semn ce poate anunta o boala grava a sanului, boala Paget, de multe ori greu detectabila si confundata de multi medici cu o patologie dermatologica.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.