Setari Cookie-uri

Autoexaminarea sanilor – primul pas in depistarea patologiilor mamare

La modul general vorbind este important ca fiecare om sa isi analizeze lunar corpul in oglinda, de sus pana jos, pentru a sesiza orice modificare nou aparauta, fie ea cat de mica. Pentru barbati acest aspect este mai putin important, patologiile acestora sunt in majoritatea cazurilor deranjante si le sesizeaza din timp. Pentru femei insa examinarea lunara a corpului din cap pana in picioare este absolut necesara, mai ales la nivelul sanilor. Din pacate la acest nivel manifestarile patologice care apar sunt tardiv suparatoare, poate doar prin aspect sa atraga mai devreme atentia si sa ridice semnale de alarma.

Pasul 1. Se duce unul din brate la ceafa si cu celalalt se palpeaza sanul de partea bratului ridicat. Palparea se face in cercuri concentrice de la bazele sanilor pana la areola mamara inclusiv aceasta (zona pigmentata ce contine mamelonul). Nu este gresit daca reveniti si insistati pe fiecare cadran in parte. Acelasi lucru se repeta si pentru celalalt san. Apoi se stoarce putin mamelonul pentru a vedea daca nu exista vreo scurgere mamelonara (aceasta in general pateaza lenjeria intima si e semn patologic).

Pasul 2. In pozitie culcat pe spate, cu un prosop sau o perna sub umeri, se ridica un brat si cu celalalt se va palpa sanul opus (ca mai sus). Se repeta in acelasi mod pentru celalalt san.

Orice apare anormal sau chiar daca nu sunteti sigure ca este ceva sau nu, mai bine consultati medicul. Cu cat depistati mai devreme orice patologie la nivelul sanilor, cu atat aveti mai multe sanse spre vindecare.

Autoexaminarea sanilor este obligatorie si trebui sa intre in activitatile voastre lunare. Protejati-va sanatatea.

Un articol de Iulia Dibu
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.