Celulele stem revolutia stiintifica in medicina

Celulele stem  revolutia stiintifica in medicina
Kudika
21 August 2008

Cum ar fi sa putem vedea un bolnav de Alzheimer ca isi recapata memoria, un pacient ce a stat in caruciorul cu rotile ca merge ori un infarct miocardic vindecat complet, sa vedem ca am putea inlocui pielea distrusa a unui om intr-un accident (arsuri) sau am reda sanatatea unui pacient diabetic? Toate acestea vor fi posibile cu ajutorul terapiilor cu celule stem.

Cum ar fi sa putem vedea un bolnav de Alzheimer ca isi recapata memoria, un pacient ce a stat in caruciorul cu rotile ca merge ori un infarct miocardic vindecat complet, sa vedem ca am putea inlocui pielea distrusa a unui om intr-un accident (arsuri) sau am reda sanatatea unui pacient diabetic? Toate acestea vor fi posibile cu ajutorul terapiilor cu celule stem.

Ce este o celula stem?

Pe scurt am putea spune ca o celula stem este o celula « mama » ce se poate « transforma » (diferentia) in orice tip de celula, creand in felul acesta orice tip de tesut. Mai exact, celula stem tutipotenta (care se poate diferentia in toate tipurile celulare, peste 220 in organismul uman) este acea celula embrionara care da nastere in burtica mamei tuturor organelor copilului in dezvoltare. Cand se formeaza celulele stem? Imediat dupa ce ovulul a fost fecundat de spermatozoid, cele doua informatii genetice (de la mama si tata) se contopesc, iar celula-ou incepe sa se divida exponential, forman morula (embrionul care contine doar cateva celule) ca mai apoi, in 4-6 zile sa devina blastocist (embrion cu mai multe celule decat morula, insa aceste celule sunt conglomerate, nu sunt diferentiate in nimic, nu foarmeaza nici un rogan). Aceste celule stem embrionare sunt capabile sa dezvolte orice tip de tesut sub influente genetice, interne si externe (hormoni, nutrienti de la mama sau chiar substante toxice pe care mama le transmite copilului, influente virale cu potentian teratogen etc).

Din fericire, cateva celule stem raman prezente in organismul uman dupa nastere, inclusiv la maturitate. Aceste celule stem adulte (nu embrionare) se pare insa ca au capacitati usor limitate de diferentiere, astfel ca nu le vom mai numi tutipotente ci pluripotente. Aceste celule stem adulte se gasesc in organismul adult la nivelul inimii, creierului, plamanului, oaselor, ficatului etc.

Exista deci doua tipuri de celule stem : embrionare si adulte.

Cum obtin cercetatorii celulele stem ?

Celulele stem adulte in general sunt obtinute prin punctie venoasa (prelevare de sange) dupa un tratament in prealabil in care au fost stimulate celulele stem prezente mai ales in maduva rosie a oaselor si mobilizate in sange. In general aceste celule adulte se folosesc in unele terapii, spre exemplu in leucemie. Pacientul bolnav prezinta o dezvoltare atipica a celulelor de la nivelul maduvei rosii osoase, astfel ca celulele sale stem sufera influente patologice. Se cauta apoi o persoana compatibila genetic cu pacientul (o ruda in general, este importanta compatibilitatea pentru ca sistemul imun al pacientului sa nu respinga celulele stem implantate) si acea persoana gasita compatibila va primi tratamentul de stimulare pentru celulele stem. Mai tarziu se recolteaza celulele stem de la persoana compatibila si se implanteaza (se introduc in sange) pacientului suferind de leucemie. Ele vor circula prin torentul circulator al pacientului si vor recunoaste zona unde trebuie sa patrunda si sa actioneze (maduva hematopietica a oaselor). In felul acesta pacientii suferinzi de leucemie prezinta importante ameliorari ale bolii, chiar vindecare.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: