Setari Cookie-uri

Celulele stem – revolutia stiintifica in medicina

Cum ar fi sa putem vedea un bolnav de Alzheimer ca isi recapata memoria, un pacient ce a stat in caruciorul cu rotile ca merge ori un infarct miocardic vindecat complet, sa vedem ca am putea inlocui pielea distrusa a unui om intr-un accident (arsuri) sau am reda sanatatea unui pacient diabetic? Toate acestea vor fi posibile cu ajutorul terapiilor cu celule stem.


Ce se intampla dupa obtinerea celulelor stem ?

Dupa ce au fost obtinute aceste celule stem se introduc in niste eprubete (un fel de borcanele speciale) in care a fost pus in prealabil mediul de cultura specific (un lichid cu pH specific, nutrienti, oxigen, factori de crestere si orice alta substanta necesara dezvoltarii si divizarii celulelor stem). In acest mediu celulele stem se inmultesc, cand devin prea dense culturile se impart in alte eprubete cu mediul de cultura specific si tot asa, apoi sunt inghetate prin tehnici speciale si date in pastrare intr-un laborator.

Cum se folosesc celulele stem ?

Astazi exista deja laboratoare ce preleveaza celule stem atat copiilor cat si adultilor, in functie de cereri, de nevoi etc. Exista o serie de boli in care celulele stem sunt deja folosite, cum ar fi leucemia, au fost facute studii si pe pacientii suferinzi de diabet insulino-dependent carora li s-au prelevat celule stem hepatice care au capacitatea de a se transfroma in celule secretoare de insulina etc.

Citește și:

Din pacate insa nu exista inca o tehnica care sa permita manipularea celulelor stem astfel incat sa se divida in tipul de tesut dorit, intr-un anumit numar de celule (nu trebuie sa se divida la nesfarsit, prea putin ori prea mult), sa fie acceptate de organismul primitor etc.

Totusi s-a inceput folosirea celulelor stem pentru a testa efectele unor medicamente. Daca pana acum efectele unor medicamente erau testate pe soricei de laborator, iar daca respectau anumite limite testarea lor se facea in continuare pe un lot de pacienti care acceptau testele, acum s-ar putea afla beneficiile si efectele adverse ale unor medicamente asupra unui tesut obtinut prin celule stem. Din pacate insa metoda de testare nu este nici ea sigura, pentru ca un medicament poate avea efecte foarte bune asupra tesutului pentru care este destinat, insa in organism acel tesut este in interrelatie cu toate celelalte organe ale pacientului (care, spre exemplu, mai poate avea si alte boli asociate, deci interactiunile sunt si mai multe) si pentru a ajunge la un tesut medicamentul patrunde mai intai in sange, putand deci avea efecte nocive asupra altor tesuturi. Oricum insa, este un pas in plus in medicina.

Citește și:

Totodata se mai fac studii privind vindecarea sau macar ameliorarea unor patologii canceroase cu ajutorul celulelor stem, insa toate acestea sunt la nivel de cercetare.

Un articol de Iulia Dibu

Vizionare placuta


Kudika
21 August 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.