Setari Cookie-uri

Celulele stem revolutia stiintifica in medicina

Cum ar fi sa putem vedea un bolnav de Alzheimer ca isi recapata memoria, un pacient ce a stat in caruciorul cu rotile ca merge ori un infarct miocardic vindecat complet, sa vedem ca am putea inlocui pielea distrusa a unui om intr-un accident (arsuri) sau am reda sanatatea unui pacient diabetic? Toate acestea vor fi posibile cu ajutorul terapiilor cu celule stem.

Insa cele mai « bune » raman celulele stem embrionare, din pacate insa nu exista metode sigure de manipulare astfel incat in laborator aceste celule sa « fie convinse » sa se divida in tipul de celula pe care il vrea medicul (spre exemplu celule epidermice din piele in cazul arsilor sau ceule retiniene in cazul nevazatorilor etc). Celulele embrionare se preleveaza de la embrionii aflati in stadiul de dezvoltare de blastocist (vezi mai sus). Cum se obtin acesti embrioni ? In general cuplurile cu probleme de infertilitate fecundeaza mai multe ovule in vitro (in laborator), insa nu le vo folosi pe toate, putand opta ca restul sa fie date in folosinta cercetatorilor. Discutiile sunt controversate la nivel etic, punandu-se intrebare : cand un embrion are suflet ? Desi in acest caz are doar cateva celule, unele fete bisericesti considera prelevarea de celule stem o crima. La baza stau si motivele economice precum si cele privind teama de clonare.

Citește și:

O alta metoda de obtinere a celulelor stem ia in calcul si scaderea riscului de rejet (respingere) a transplantului de catre organismul pacientului. Astfel ca se preleveaza o celula a pacientului (cu materialul genetic specific, deci celula trebuie sa aiba nucleu), i se preleveaza materialul genetic al celulei respective si se introduce intr-un ovul. Tehnica este mult mai complicata, am sistematizat insa ideea principala a metodei. In felul acesta ovulul va dezvolta un blastocist ce contine materialul genetic al pacientului si astfel celulele stem embrionare au un risc mult mai mic de a fi rejetate de organismul pacientului.

Vizionare placuta


Kudika
21 August 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.