Iarna este perioada din an in care organismul este privat de un element esential pentru sanatate – lumina solara – datorita scurtarii zilei si a reducerii intensitatii razelor in acest anotimp. Se stie ca expunerea la lumina este esentiala pentru sinteza vitaminei D, motiv pentru care milioane de oameni din emisfera nordica sufera de carente ale acestei vitamine, ca urmare a expunerii insuficiente la soare. Cercetarile au aratat ca in timpul iernii nivelul vitaminei D din organism este minim.
Rolurile vitaminei D si efectele carentei:
Surse de vitamina D:
Dupa expunerea la soare, alimentatia este sursa organismului de vitamina D. Alimentele cu continut ridicat de vitamina D sunt putine si de cele mai multe ori nu fac parte din dieta de zi cu zi. In plus, alimentatia nu poate asigura decat o parte din necesarul organismului in anotimpul rece. Cea mai buna sursa naturala de vitamina D este reprezentata de pestele gras procum somonul, uleiul de peste, uleiul din ficat de cod, galbenusul de ou, lactatele, ciupercile. Unele alimente sunt fortifiate cu vitamina D: laptele fotifiat, cerealele integrale fortifiate etc. Totusi, cantitatile zilnice care ar trebui consumate pentru a obtine nivelul recomandat de vitamina D sunt uriase, motiv pentru care dieta contribuie doar partial la asigurarea concentratiei optime de vitamina D din organism.
Spune-ti parerea!