Setari Cookie-uri

Cum sa previi cancerul de col uterin

Odata cu aparitia vaccinului impotriva unor tulpini ale virusului Papilloma (HPV) problema cancerului de col uterin a fost mult mai mediatizata. Astfel multa lume a aflat ce incidenta mare are acest tip de cancer, unele cauze care ii favorizeaza aparitia, despre testele de sreeaning care se fac peirodic pentru depistarea timpurie a anomaliiloc celulare cervicale, metode de depistare si cateva eventuale posibilitati de preventie.

Odata cu aparitia vaccinului impotriva unor tulpini ale virusului Papilloma (HPV) problema cancerului de col uterin a fost mult mai mediatizata. Astfel multa lume a aflat ce incidenta mare are acest tip de cancer, unele cauze care ii favorizeaza aparitia, despre testele de sreening care se fac peirodic pentru depistarea timpurie a anomaliilor celulare cervicale, metode de depistare si cateva eventuale posibilitati de preventie.

Comform celebrei expresii “orice catastrofa nu are niciodata o singura cauza” putem afirma ca si cancerul de col uterin are la baza sa mai multe cauze asociate, care mai de care mai diverse si greu de anticipat. Spre exemplu se considera (teoretic cel putin) ca numarul mare de parteneri sexuali ar putea reprezenta una din cauze, dar si raporturile sexuale violente, infectiile vaginale (candidoza spre exemplu) frecvente, inceprea vietii sexuale la varste fragede, numarul crescut de avorturi, infectia cu HPV, unele boli cu transmitere sexuala, factorul genetic, sarcini multiple, alte afectiuni genitale, alimentatia, fumatul, anticonceptionalele, odihna, dezechilibrele hormonale si ale homeostaziei la modul general, scaderea imunitatii etc.

Citește și:

Asadar, cu greu am putea anticipa predispozitia si gradul de risc pe care fiecare femeie il prezinta in fata unei astfel de patologii. Putem banui ca cele care prezinta o buna parte a cauzelor de mai sus ar fi mai predispuse, dar nu putem afirma aceasta cu certitudine. Insa am putea insista mai mult pe modalitatile de preventie a cancerului de col uterin

Cum prevenim cancerul de col uterin

Inainte de toate, printre cele mai importante metode de preventie se numara testul Papanicolau. Fiecare femeie, odata cu inceperea vietii sexuale, ar trebui ca macar o data pe an (ideal de 2 ori) sa faca acest test. Papanicolau este un test de analiza microscopica a celulelor cervicale (de la nivelul colului uterin) si este destul de “sensibil” in depistarea timpurie a primelor modificari celulare. Spre exemplu rana pe col reprezinta unul din primele stagii, care, netratata, poate evolua spre patologia canceroasa. Asadar, obligatoriu impuneti-va sa mergeti anual la medic pentru a efectua acest test.

Citește și:

Atentie la... sex!

Cum spuneam mai sus, multe cauze care stau la baza aparitiei cancerului de col uterin sunt de natura sexuala, asadar:
- incercati sa aveti contacte sexuale protejate daca inca nu aveti un partener stabil, astfel reduceti riscul bolilor cu transmitere sexuala care pot contribui la aparitia cancerului de col;
- chiar daca suna poate un pic comic, inainte de a incepe actul sexual cu o persoana cu care nu ati mai avut contact, analizati discret zona getitala, normalitatea organelor sexuale, culoarea pielii, iritatii (pot fi ciuperci sau alte afectiuni ale pielii care se pot transmite), vizualizati sau chiar palpati (prin mangaiere spre exemplu )ganglionii inghinali (situati putin deasupra si in lateralul osului pubian), acestia pot fi mariti in unele boli cu transmitere sexuala, si mai ales vedeti daca in zonele genitale respectivul nu prezinta veruci (negi), acestea fiind de multe ori date de infectia cu HPV.
- inca o data: protejati-va in timpul actului sexual, nu numai pentru a preveni BTS-urile dar si pentru a nu ramane insarcinate. Fiecare avort (chiuretaj) creste cu mult riscul de atipii celulare la nivelul colului, deci favorizeaza intr-un prcent important aparitia cancerului de col.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Ianuarie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.