Setari Cookie-uri

Cum sa previi cancerul de col uterin

Odata cu aparitia vaccinului impotriva unor tulpini ale virusului Papilloma (HPV) problema cancerului de col uterin a fost mult mai mediatizata. Astfel multa lume a aflat ce incidenta mare are acest tip de cancer, unele cauze care ii favorizeaza aparitia, despre testele de sreeaning care se fac peirodic pentru depistarea timpurie a anomaliiloc celulare cervicale, metode de depistare si cateva eventuale posibilitati de preventie.

Medicamentele

Unele medicamente pot avea ca fecete secundare cresterea riscului cancerigen. Intreaba medicul despre acest aspect inainte sa acceptati un tratament sau cititi prospectul inaintea folosirii. Din pacate, pentru unele medicamente inca nu se cunosc efectele adverse pe termen lung sau altele nu au inlocuitori pe masura.

In zilele noastre

In zilele noastre a mai aparut o metoda de prevenire a uneia din cauzele care pot duce la aparitita cancerului de col uterin: vaccinul contra HPV. S-a demonstrat clinic ca unele tulpini de HPV pot fi responsabile de aparitia cancerului de col uterin, astfel ca ne putem vaccina importiva acestora (daca avem norocul si nu suntem infectate deja) eliminand astfel (cel putin teoretic) una din cauzele cancerului de col. Nu se cunosc efectele pe termen lung ale acestui vaccin si probabil sunt sau nu alte riscuri in ceea ce-l priveste, parerile medicilor sunt impartite.

Citește și:

Un articol de Iulia Dibu

Vizionare placuta


Kudika
23 Ianuarie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.