Setari Cookie-uri

15 lucuri de facut ca sa fii mai destept

Specialistii sustina ca inteligenta se mosteneste, insa nu direct roportional cu inteligenta parintilor, ci dupa o regula a regresiei la medie. Spre exemplu din oameni simpli se nasc copii mai inteligenti, IQ-ul tinzand la cel al mediei populatiei, iar din persoane cu multe studii si activitate cerebrala intensa se nasc copii cu capacitati mai slabe, deasemenea tinzand la media care este inferioara inteligentei parintilor. Insa sunt oameni care ajung sa aiba capacitati intelectuale deavarsite indiferent de inteligenta mostenita si aceasta se face prin exercitiu, prin invatarea inca din gradinita si prin supunerea la diverse tipuri de exercitii de inteligenta inca din primii ani de scoala. Copiii care obisnuiesc sa invete ajung adulti cu o minte agera!

6. Dansul. Dansul reprezinta o adevarata provocare pentru creier, activand muschi pe care poate nici nu stiati ca-i aveti si activand maximal functiile motrice, de coordonare si asociindu-le cu gandirea si perceptia ritmului. Totodata se dezvolta si capacitatile teatrale, mimica etc.
7. Aromaterapia. Invatarea este un proces complex iar unele mirosuri activeaza creierul, ca vanilia, santalul sau aromele de citrice.
8. Invata sa asculti. In felul acesta nu doar aflii alte pareri, dar iti educi rabdarea si iti sporesti capacitatile psihologice de a intelege oamenii si de a empatiza, cu alte cuvinte capeti ceva si din acea inteligenta emotionala.
9. Incearca sa inveti sau sa-ti desfasori activitatea ascultand in surdina muzica (in special clasica se recomanda). In felul acesta anumite ritmuri “invatate” iti vor activa automat creierul si totodata capeti capacitati de focalizare a atentiei si de concentrare mai mari.
10. “Raportul de seara”. Specialistii recomanda ca inainte de culcare sa “treci in revista” toate amintirile din timpul zilei respective, in felul acesta tensiunile acumulate in subconstient pot fi descarcate prin vise, dar totodata se “sedimenteaza” noile cunostinte in memoria de lunga durata.

Citește și:

11. Fa sport! Sportul iti creste volumul sanguin, oxigeneaza si revigoreaza creierul si mai ales elimina stresul! Este ideal ca in perioadele de suprasolicitare intelectuala sa aveti un program de sport in care sa introduceti si mersul in aer liber sau alergarea.
12. Neurobica – exercitii efectuate numai prin simturi. Spre exemplu imbracatul pe intuneric, spalarea pe dinti cu cealalta mana decat de obicei, schimbarea drumului spre casa (de exemplu va propuneti sa cumparati ceva), mutati cosul de gunoi de la serviciu etc. In felul acesta evitati automatismul creierului, acesta avand mereu stimulari si in felul acesta va cresteti foarte mult capacitatea de adaptare la schimbari. Creierul invata ceea ce de obicei faceti la fel, ca de exemplu drumul spre serviciu, astfel nici nu va dati seama cum ati ajuns. De aceea se aleg aceste mici schimbari in viata si incercarea efectuarii unor lucruri contrar obisnuintei noastre.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Februarie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.