Setari Cookie-uri

Cand Dragostea este Chimie - Serotonina si Legea Atractiei in cuplu

Studiind natura umana din perspectiva biologica si genetica, Helen structureaza fiinta umana in patru categorii genetice diferite: Exploratorul, Constructorul, Negociatorul si Conducatorul. Fiecare tip de personalitate este relationat cu cele patru tipuri de substante chimica care ne influenteaza in mod decisiv personalitatea.

Studiind natura umana din perspectiva biologica si genetica, Helen structureaza fiinta umana in patru categorii genetice diferite: Exploratorul, Constructorul, Negociatorul si Conducatorul. Fiecare tip de personalitate este relationat cu cele patru tipuri de substante chimica care ne influenteaza in mod decisiv personalitatea: dopamina (un neurotransmitator de la nivelul sistemului nervos), serotonina (tot un neurotransmitator care intervine in diverse procese mentale, afective, motorii etc), testosteronul (hormon masculin) si estrogenul, hormon feminin. Fiecare din aceste substante chimice este responsabila de anumite aspecte ale personalitatii.


Nivelul de dopamina din organism, considera Helen, este cel care influenteaza caracterul extravertit al unei persoanei, curiozitatea si spontaneitatea unei persoane. Serotonina este cea responsabila de rationalitatea, caracterul introvertit al unei persoane, de calmul si de gradul sau de sociabilitate. De asemenea, testosteronul este cel desemnat sa influenteze logica si ratiunea, fiind relationat cu independenta si gandirea ratioanala, iar estrogenul influenteaza intuitia, creativitatea unei persoane. Se pare ca aceste substante sunt responsabile de "chimia romantica" existenta intre doua persoane.

Daca suntem atrasi de o persoana cu o personalitate asemanatoare sau de o persoana cu o personalitate opusa noua?... Adevarul se afla undeva la mijloc, este de parere antropologul Helen Fisher. Cercetatoarea, experta in stiinta iubirea, a ajuns la concluzia ca anumite persoane sunt atrase de personalitati opuse, complementare, in timp ce alte persoane sunt atrase de personalitati similare lor, care le intensifica si intaresc propria personalitatea.

Efectuand un chestionar pe Chemistry.com la care au participat 40 000 de persoane, atat barbati cat si femei, Helen identifica patru tipuri predominante de personalitatii umane. Conform viziunii biologice a lui Helen Fisher (vezi digitalcitizen.ca/y/), iata care sunt cele patru tipologii de personalitate in care fie ne putem identifica, fie putem identifica partenerul/ potentialul partener de viata:
Citește și:

Kudika
3 Decembrie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.