Setari Cookie-uri

Cromoterapia: Psihicul nostru este influentat de culori

Daca pentru un artist culoarea este un mod de exprimare, pentru un fiziolog un proces chimic care are loc la nivelul retinei, pentru un fizician o radiatie cu o anumita lungime de unda, pentru un pedagog un sistem de educatie vizuala, pentru un medic naturist un element de diagnostic si un remediu, numerosi cercetatori au observat faptul ca ea are mai ales efecte psihologice.

De multe ori, culorile influenteaza in asa fel starea de spirit a oamenilor, incat, la unele persoane ele pot provoca adevarate suferinte. Despre Conde, unul dintre generalii lui Ludovic al XIV-lea, se spunea ca isi pierdea imediat buna dispozitie ori de cate ori avea in fata ochilor un obiect de culoare verde. Dar culorile pot conferi si o stare de bine, de destindere. Beethoven scria prietenului sau Wegeler ca este incapabil sa gaseasca armoniile fara a avea in fata ochilor un tablou colorat. Facand o legatura intre muzica si culoare, pentru anumite persoane, muzica lui Mozart in timpul auditiilor este “albastra”, iar cea a lui Wagner “luminoasa”. Goethe spunea despre culori ca “actioneaza asupra sufletului, putand trezi sentimente diferite, idei, emotii, care ne aduc liniste sau, dimpotriva, ne agita si provoaca tristete”.

Citește și:

Dar culorile, mai spun specialistii cromoterapeuti, actioneaza nu numai asupra psihicului, ci si asupra unor tesuturi si organe. Cei dintai cromoterapeuti au fost chinezii si egiptenii. In papirusul Edwin Smith se gasesc numeroase referiri cu privire la folosirea culorilor pentru tamaduirea unor afectiuni. Culoarea rosie, patronata de zeul Osiris, era folosita pentru cresterea vitalitatii, iar cea galbena, culoarea zeitei Isis, pentru stimularea spiritului.

Vechii chinezi s-au folosit de culori si in scopuri diagnostice. Pentru ei, o piele de culoare rosie semnifica o tulburare energetica in meridianul inimii, de culoare galbena, un exces energetic in meridianul ficatului etc.

Medicina noastra populara spunea ca bolnavii de rujeola, variola sau chiar scarlatina trebuiau izolati in camere cu pereti, draperii sau paturi rosii. Recomanda in plus si aplicarea pe abdomenul bolnavilor a unei bucati de postav rosu inmuiata in rachiu de carmaz. In unele regiuni ale tarii, bolnavii de rujeola consumau, tot in scopuri terapeutice, fiertura de frunze uscate de mac rosu.

Citește și:

Purtarea de imbracaminte colorata dupa propriile preferinte este tot o forma de cromoterapie insa, de cele mai multe ori, alegerile noastre cromatice nu coincid intotdeauna cu indicatiile terapeutilor. In timp ce acesti specialisti recomanda sa purtam iarna imbracaminte in culori calde (oranj, galben, rosu) si reci in timpul verii (albastru si verde inchis), noi procedam exact invers. Tot cromoterapeutii recomanda persoanelor melancolice haine cu un colorit cat mai viu si desene tipatoare.

Vizionare placuta


Kudika
29 Aprilie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.