Setari Cookie-uri

Cromoterapia: Psihicul nostru este influentat de culori

Daca pentru un artist culoarea este un mod de exprimare, pentru un fiziolog un proces chimic care are loc la nivelul retinei, pentru un fizician o radiatie cu o anumita lungime de unda, pentru un pedagog un sistem de educatie vizuala, pentru un medic naturist un element de diagnostic si un remediu, numerosi cercetatori au observat faptul ca ea are mai ales efecte psihologice.

Medicina traditionala indiana recomanda imbracaminte de culoare rosie pentru stimularea poftei de mancare si in timpul competitiilor de orice fel; galbena, pentru stimularea muncii intelectuale; oranj, pentru tulburari de dinamica sexuala; verde sau gri deschis pentru combaterea emotiilor; albastra sau violet, in timpul evenimentelor cu incarcatura emotionala mare (totusi, folosirea lor indelungata va produce oboseala, constipatie si indigestie); alba, cu ocazia evenimentelor ce simbolizeaza puritatea (nunta). Toate aceste culori trebuie sa fie de origine vegetala si minerala.

Cromoterapia mai consta si in folosirea celor mai adecvate culori la domiciliu, la locul de munca si in spitale sau policlinici. Tinand seama de proprietatile terapeutice ale culorilor, in camera de dormit trebuie sa predomine albastrul sau verdele foarte deschis (niciodata rosu, indiferent de nuanta), in camera de lucru oranjul sau galbenul (care imbunatateste randamentul muncii intelectuale), iar in camera de baie albul.

Citește și:

Dupa parerea unor specialisti, peretii birourilor trebuie vopsiti in oranj sau galben (niciodata in alb, care scade ritmul oricarei activitati), ca de altfel si coridoarele si scarile. In incaperile cu temperaturi inalte nu va fi folosita culoarea rosie, ci numai culori reci (albastru, verde sau violet inchis), care dau iluzia de raceala.

De putina vreme, culorile, mai exact pictura si desenul colorat sunt intrebuintate in scopuri terapeutice, respectiva metioda fiind cunoscuta sub numele de art-terapie. Ea se practica, in cele mai multe cazuri, in asociatie cu muzicoterapia, mai ales in serviciile de psihiatrie si in centrele pentru recuperarea handicapatilor cu paralizii sau lipsa unor membre. Acestia invata sa deseneze sau sa picteze si astfel sa isi depaseasca problemele de integrare emotionala.

Tot ceea ce este viu aspira la culoare.
- Goethe



Sursa articol: Garbo.ro

Citește și:
Citeste si alte articole pe Garbo. Noi iti recomandam:
Cordyceps sinensis, ciuperca nepaleza
Cartoful - baza alimentatiei incasilor si a indienilor Aymara
Remedii naturiste pentru vindecarea tulburarilor menstruale

Vizionare placuta


Kudika
29 Aprilie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.