Comunicat de presa

Ce simte o persoana activa (care are un serviciu) cu depresie

"Nu reusesc sa mai fac fata. Nu eram asa inainte. Reuseam sa rezolv tot ceea ce imi propuneam. Muncem, invatam, ma distram si tot imi mai ramanea ceva energie. Acum parca sunt un trantor. Au observat si cei din jurul meu. Uneori imi este rusine de mine si de cei apropiati. Ma simt atat de vinovata. Prietenii si rudele imi reproseaza ca nu am vointa…dar eu ma straduiesc. Si totusi nu reusesc nimic, nu reusesc sa imi revin. Nu mai fac fata nici la serviciu, nu ma mai pot concentra, uit, imi este teama sa nu fac vreo greseala si sa imi pierd locul de munca. Sunt nervoasa, ma cert cu toata lumea chiar si cu cea mai buna prietena,ma simt nedreptatita, foarte obosita, nu pot dormi noaptea, ma simt inconfortabil cu mine insami. Sa merg la serviciu sau sa ies cu prietenii a devenit o corvoada. In week-end as sta doar in pat. Nu inteleg de ce mi se intampla toate astea, sunt inca tanara ca sa fiu asa bolnava”. Acesta este disursul clasic al unei persoane active care traverseaza un episod depresiv, dupa cum parafrazeaza Dr. Anca Talasman, medic primar – psihiatrie.

Recunoaste o persoana activa, dar care sufera de un episod depresiv

Tristetea (dispozitia deprimata) este cel mai frecvent simptom al depresiei, dar la persoanele active depresia nu se manifesta intotdeauna asa. Adesea se asociaza cu anhedonie (lucrurile si activitatile placute de dinainte nu ii mai fac placere), cu anxietate si cu simptome somatice adiacente acestora, cum ar fi ameteli, dureri de cap, palpitatii, senzatie de sufocare, greata, senzatie de nod in gat, varsaturi, tranzit intestinal accelerat, disconfort abdominal.

Frecvent este afectata si viata sexuala, iar pacientul devine iritabil, irascibil, cu un prag de toleranta la frustrare extrem de scazut, apar tulburari alimentare si de somn (in 90% din cazuri). In sine, la aceste persoane depresia este o reactie a organismului la suprasolicitare si la stresul acumulat zi de zi.

Foto: Shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: