Cauzele psihologice ale obezitatii

Obezitatea este in egala masura o boala fizica, dar si psihologica, iar la o cercetare mai atenta vom observa ca problemele psihologice nu doar ca pot prefigura dezvoltarea obezitatii, dar ele sunt intrinseci incercarilor de a pierde in greutate.

Comunicat de presa

De aceea, medicii de la Spitalul Sf. Constantin din Brasov, centru de excelenta in chirurgia obezitatii, apreciaza ca unul dintre cele mai importante aspecte in procesul de schimbare a stilului de viata si revenirea la o greutate normala este tocmai sustinerea motivatiei si ridicarea moralului persoanei in cauza.

Specialistii pot oferi pacientilor consiliere cu privire la dieta postoperatorie si subliniaza importanta schimbarii stilului de viata pentru pierderea in greutate, amintind faptul ca chirurgia bariatrica este chirurgia stomacului, nu operatie pe creier, astfel incat pacientii trebuie sa mentina ei insisi controlul asupra gandirii si comportamentului lor si sa faca alegeri sanatoase pentru tot restul vietii.

cauze obezitate cauzele ingrasarii

Baza etiologica a tulburarilor alimentare si a obezitatii sta, de obicei, intr-o combinatie de factori psihologici, de mediu, genetici si biologici. Indivizii care sufera de tulburari psihologice (de exemplu depresia, anxietatea sau tulburarile de alimentatie) pot prezenta dificultati in a controla consumul de alimente, de a se limita la o cantitate adecvata si a-si mentine o greutate sanatoasa. Vom observa ca multe persoane care sufera de obezitate trec prin urmatorul ciclu: tulburari de dispozitie, supraalimentare si, ca urmare, cresterea in greutate. Deseori, pe fondul stresului sau anxietatii ridicate persoanele mananca mai mult decat intr-o situatie in care anxietatea este redusa si se pare ca la persoanele obeze orice tip de emotie poate sa mareasca consumul de alimente”, a declarat domnul doctor Serban Vasile, medic primar chirurg in cadrul Sectiei de Chirurgie Generala a Spitalului Sf. Constantin din Brasov.

Kudika Tarot

Stigmatizarea, factor psihologic major in aparitia obezitatii

Stigmatizarea reprezinta un factor psihologic major in aparitia obezitatii, in conditiile in care societatea percepe aceasta boala intr-un mod negativ si tinde sa creada ca oamenii care sunt obezi sunt "slabi de inger" si lipsiti de ambitie. De cele mai multe ori, persoanele obeze sunt constiente de aceasta imagine, asa ca se interiorizeaza, fapt care favorizeaza dezvoltarea tulburarilor de dispozitie, a anxietatii si a abuzului de substante.

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
8 Octombrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri