Setari Cookie-uri

Cauzele psihologice ale obezitatii

Obezitatea este in egala masura o boala fizica, dar si psihologica, iar la o cercetare mai atenta vom observa ca problemele psihologice nu doar ca pot prefigura dezvoltarea obezitatii, dar ele sunt intrinseci incercarilor de a pierde in greutate.

Atunci cand oamenii sunt stigmatizati din cauza greutatii pe care o au, e foarte probabil ca ei sa se angajeze in comportamente nocive, cum ar fi mancatul excesiv sau dietele nesanatoase. Ca o urmare fireasca, apare stima de sine scazuta, jena, nemultumirea fata de propriul corp, sentimente care pun presiune pe relatiile interpersonale.

Prin urmare, suportul familiei si a prietenilor apropiati, la fel si grupurile de sustinere pentru persoanele care sufera de aceasta afectiune si aleg sa lupte impotriva ei cu ajutorul chirurgiei bariatrice – cum este Clubul Bariatric de la Spitalul Sf. Constantin Brasov – contribuie in mare masura la atingerea greutatii dorite si revenirea la o viata normala.

Mancatul excesiv, mecanism de aparare

Adesea, mancarea este folosita ca un mecanism de aparare de catre cei care au probleme cu greutatea, mai ales atunci cand sunt tristi, nelinistiti, stresati, singuri si frustrati. Cand sunt intr-o dispozitie proasta apeleaza la mancare si chiar daca se simt bine pe moment, cresterea in greutate va provoca ulterior o disforie generala din cauza inabilitatii lor de a-si controla emotiile. De aici va rezulta sentimentul de vina, care este foarte posibil sa reactiveze ciclul, ducand la crearea unui model: depasirea tristetii prin mancare.

Citește și:

De multe ori persoanele obeze au incercat sa piarda din kilogramele in plus, avand succes foarte putin sau deloc. Esuarea incercarilor lor de a slabi a dus la descurajare, frustrare, pierderea sperantei si pesimism in ceea ce priveste posibilitatea de a slabi pe cont propriu pe viitor. In acest caz, o prima reactie este supraalimentarea, ca urmare a dietei anterioare, uneori chiar a infometarii. Apoi, urmeaza incetinirea metabolismului si arderea unui numar tot mai mic de calorii. Drept efect, greutatea corporala devine mai mare, la fel ca frustrarea si sentimentul de neajutorare.

O noua viata cu ajutorul chirurgiei bariatrice

Deloc surprinzator este faptul ca pierderea semnificativa in greutate, de obicei prin intermediul chirurgiei bariatrice, ofera beneficii atat din punct de vedere medical, cat si psihologic. Starea de spirit se imbunatateste, creste stima de sine, motivatia si se imbunatateste relationarea cu cei din jur.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Octombrie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.