Setari Cookie-uri

Consecintele psihologice ale violului

Desi violul, ca si act de violenta este adesea savarsit intr-o situatie de pericol vital pentru victima, cu o puternica subminare a autodeterminarii sexuale a victimei, cu toate acestea exista un mod traditional de tabuuri irationale deosebit de persistente si o gandire magica pe planul reactiei sociale, intre care un rol predominant il joaca tendinta de culpabilizare a victimei.

La abordarea apartinatorilor trebuie avute in atentie modalitatile de gandire magica, existente inconstient sau manifestate exclusiv constient, ca de exemplu, tendinta spre culpabilizarea victimei.

Zdruncinarea centrala a conceptiei despre lume in cazul violului se afla, in chestiunea increderii relatiilor interumane si mai ales a relatiei intre sexe. Credinta in cosmosul lumii sociale, sufera aici o zdruncinare in fundamentele sale.

Este distrusa si conceptia de sine, legat si de capacitatea de autodeterminare si autoaparare in starile periculoase. Aceasta experienta a propriei stari de supunere si neputinta poate sa se transforme usor in autodispret si de autoinjosire, deci intr-o atitudine pe care faptasul a impus-o deja victimei.

O posibila reactie a victimei in incercarea reducerii distorsiunii cognitive si emotionale este cea de aparare a faptasului. Adica, murdarirea si devalorizarea sinelui prin actul de viol este redusa daca la faptas este vorba despre un om “in fond” bun si cumva gresit orientat, care poate sa fie salvat, poate chiar de victima lui. Astfel de fantasme de salvare se izbesc de structura de personalitate a faptasului, care nu prilejuieste de obicei dorinte de impaciuire, dorinte de salvare sau dorinte de reparatie.

Pe langa incercarile de reparatie putem vorbi si despre un pol de evitare al psihotraumei violului. Evitarea angoasata si retragerea anxioasa caracterizeaza din ce in ce mai mult stilul de viata, in timp ce noile episoade intruzive creaza o presiune a problemei si pot duce la cererea de psihoterapie, chiar la flash-backuri, amintiri ale situatiei de viol in timpul intimitatii sexuale cu un partener iubit.

Intr-una dintre primele cercetari pe aceasta tema realizata la mijlocul anilor 80 in Germania, autorii ajung la concluzia ca nu exista nici o victima care sa nu fi suportat fapta fara consecinte grave pe termen lung.

Alte cercetari din anii 90 prezinta urmatoarele dificultati simptomatice in calitate de consecinte pe termen mediu si pe termen lung ale unei traume de viol:
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Mai 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.