Setari Cookie-uri

Consecintele psihologice ale violului

Desi violul, ca si act de violenta este adesea savarsit intr-o situatie de pericol vital pentru victima, cu o puternica subminare a autodeterminarii sexuale a victimei, cu toate acestea exista un mod traditional de tabuuri irationale deosebit de persistente si o gandire magica pe planul reactiei sociale, intre care un rol predominant il joaca tendinta de culpabilizare a victimei.

- angoase, fobii; tulburari psihosomatice, respectiv, dureri psihogene; tulburari ale comportamentului alimentar; dureri in partea inferioara a abdomenului, in zona genitala; maladii de piele, de stomac si de intestin; dureri de cap cu alura de migrene, dureri de spate, dureri persistente ale unor parti ale corpului, paralizie de scurta durata sau resimtirea unor organe ce neapartinand propriei persoane, sfarseli; depresii, dispozitii depresive; devine preeminent un sentiment de disperare, de lipsa de sens, de resemnare. Dispozitia depresiva poate trece in suicidalitate; abuzurile de alcool si de medicamente apar ca incercari de autovindecare.

- tulburari sexuale si tulburarile de relatie. In multe cazuri se ajunge la ruperea contactelor sexuale si sociale cu acelasi si cu celalalt sex.

- alaturi de tulburarile functionale, anorgasmia si VAGINISMUL apar senzatii de greata in cazul atingerii corporale, o neincredere profunda se indreapta impotriva relatiilor de parteneriat deja existente sau care se construiesc. Alternativ pot interveni si forme de relatie puternic sexualizate, o cautare de tip adictiv a relatiilor sexuale.

- alterari in relatia cu propriul corp. Unele femei isi traiesc corpul ca ceva desprins de ele, strain, murdar, devalorizat. In cele mai multe cazuri apare o vigilenta compulsiva dintr-o senzatie de a trebui sa se curete. Adesea senzatiile de greata se refera si la propriul corp sau parti ale acestuia.

De cele mai multe ori victimele nu pot sa stabileasca singure relatia intre simptome si trauma de viol sau le contesta activ, daca li se vorbeste despre ele in terapie, dat fiind ca particularitatile experientei traumatice sunt adesea refulate.


Sursa: psiholife.ro

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Mai 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.